Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Στα $16,6 δισ. αυξήθηκε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών

Το πλεόνασμα ανέκαμψε το τρίτο τρίμηνο από το χαμηλό δύο ετών των $9,6 δισ. στο οποίο είχε υποχωρήσει το δεύτερο τρίμηνο. Ώθηση από τις ενεργειακές εξαγωγές.

Ρωσία: Στα $16,6 δισ. αυξήθηκε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας ανέκαμψε απροσδόκητα το τρίτο τρίμηνο στα 16,6 δισ. δολάρια καθώς η κεντρική τράπεζα ανέφερε βελτίωση των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών στον τομέα της ενέργειας.

Το πλεόνασμα, το οποίο αντανακλά σε γενικές γραμμές τη διαφορά μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών, ανέκαμψε από το χαμηλό δύο ετών των 9,6 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από την Τράπεζα της Ρωσίας. Ήταν σχεδόν διπλάσιο από τη μέση πρόβλεψη των 8,6 δισ. δολαρίων σε δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων του Bloomberg.

Ωστόσο, καθώς η οικονομία της Ρωσίας προσαρμόζεται στις πρωτοφανείς διεθνείς κυρώσεις που τις επιβλήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το πλεόνασμα παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν πέρυσι. Έφθασε τα 40,9 δισ. δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, έναντι 196 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο του 2022, υπογραμμίζοντας την πίεση που δέχεται το ρούβλι.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει από τη Ρωσία να καταγράψει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών μόλις 45 δισ. δολαρίων φέτος και 50 δισ. δολαρίων το 2024.

Η αύξηση των εξαγωγών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο βοήθησε στη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ το επίπεδο των εισαγωγών δεν άλλαξε σημαντικά κατά τη διάρκεια του τριμήνου σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Πρόκειται για μια αντιστροφή της κατάστασης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρατήρησαν μείωση του όγκου και των τιμών των εξαγωγών ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα έσοδα του προϋπολογισμού από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 7,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η κεντρική τράπεζα έχει επισημάνει την επιδείνωση των συνθηκών στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές ως βασικό παράγοντα για την πρόσφατη πτώση του ρουβλίου. Το νόμισμα αποδυναμώθηκε περισσότερο από 25% από την αρχή του έτους, η χειρότερη επίδοση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών πίσω μόνο από την τουρκική λίρα και το πέσο Αργεντινής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v