Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ανάσα πριν το mega deal της Exxon Mobil για την Pioneer

Premium 16% φέρεται να προσφέρει ο πετρελαϊκός κολοσσός, με μια κίνηση που αποτιμά την παραγωγό πετρελαίου από σχιστόλιθο στα 58 δισ. δολάρια.

Μια ανάσα πριν το mega deal της Exxon Mobil για την Pioneer

Η Exxon Mobil Corp. πλησιάζει σε συμφωνία 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources Co., υποστηρίζοντας το στοίχημά της ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν κεντρικά στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα για δεκαετίες, ανεξάρτητα από το μονοπάτι που ακολουθούν οι χώρες προς ένα μέλλον με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

Η Exxon βρίσκεται σε συζητήσεις για να πληρώσει περισσότερα από 250 δολάρια ανά μετοχή για τον παραγωγό πετρελαίου από σχιστόλιθου με έδρα το Irving του Τέξας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Μια συμφωνία για το σύνολο των μετοχών θα μπορούσε να ανακοινωθεί ακόμα και σήμερα, είπαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Δεν έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία και οι όροι θα μπορούσαν να αλλάξουν ή οι συνομιλίες θα μπορούσαν ακόμα και να τελειώσουν χωρίς συμφωνία, είπαν οι πηγές. Οι εκπρόσωποι της Exxon και της Pioneer αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Μια συμφωνία στα $250 ανά μετοχή μεταφράζεται σε premium 16% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Pioneer στα $214,96 την Πέμπτη, προτού εμφανιστούν αναφορές ότι οι δύο εταιρείες είναι σε συνομιλίες. Αποτιμά την Pioneer σε τουλάχιστον 58 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τον συνολικό αριθμό των μετοχών της, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η συμφωνία θα είναι η μεγαλύτερη εταιρική εξαγορά που ανακοινώθηκε παγκοσμίως φέτος και η μεγαλύτερη εξαγορά της Exxon από τη συγχώνευση με τη Mobil Corp. το 1999. Θα μετατρέψει τον όμιλο σε κυρίαρχο παραγωγό πετρελαίου από σχιστόλιθο. 

Ενώ η έκρηξη της παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ οφείλεται σε ανεξάρτητους παραγωγούς, όπως η Pioneer, πολλές από αυτές τις εταιρείες δεν επιβίωσαν στις πολλαπλές κρίσεις της περασμένης δεκαετίας. Τώρα που η ενεργειακή μετάβαση καθιστά τη μεσοπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου τόσο αβέβαιη, η ευελιξία του σχιστόλιθου είναι μια ελκυστική πρόταση για εταιρείες όπως η Exxon.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v