Στις Βρυξέλλες ο Ζελένσκι για τη σύνοδο ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, η υπουργός Άμυνας του Βελγίου δήλωσε πώς η χώρα της θα στείλει F-16 στην Ουκρανία. Στη συνεδρίαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα συμμετάσχει και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας μέσω βιντεοσύνδεσης.

Στις Βρυξέλλες ο Ζελένσκι για τη σύνοδο ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σε λίγο θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κροο πριν μεταβεί στη Σύνοδο των Υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Nωρίτερα σήμερα το πρωί, η υπουργός 'Αμυνας του Βελγίου Λουντιβίν Ντεντοντέρ δήλωσε στο rtl ότι το Βέλγιο θα στείλει F-16 στην Ουκρανία.

Εκτός από την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών, το Βέλγιο θα συνεχίσει τις προσπάθειες εκπαίδευσης πιλότων και θα προσφερθεί να φροντίσει για τη συντήρηση του στόλου των F-16. Στόχος είναι η παροχή συνεχούς βοήθειας στην Ουκρανία, συμπλήρωσε η Βελγίδα υπουργός.

Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ πρόκειται επίσης να συναντηθούν με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ρουστέμ Ουμέροφ κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ουκρανίας, το οποίο συστάθηκε στη διάρκεια της συνόδου της Συμμαχίας στο Βίλνιους τον Ιούλιο με στόχο να ενισχυθεί η συνεργασία.

Οι ΥΠΑΜ θα συζητήσουν επίσης και άλλα ζητήματα, περιλαμβανομένης της ζημιάς που υπέστη υποθαλάσσιος αγωγός αερίου και ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ πρόκειται να συμμετάσχει στη συνεδρίαση μέσω βιντεοσύνδεσης για να συζητήσει την επίθεση της Χαμάς εναντίον της χώρας του.

Βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι ο Ζελένσκι πρόκειται να παραστεί σε συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία» μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και να συναντηθεί με την βελγική κυβέρνηση.

Κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής οι αξιωματούχοι αναμένεται να επικεντρωθούν στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία ώστε να προετοιμαστεί για τον χειμώνα, κυρίως με την ενίσχυση των αμυντικών της συστημάτων, προκειμένου να απωθεί τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον ενεργειακών υποδομών, και την αποστολή επιπλέον πυρομαχικών για να συνεχιστεί η ουκρανική αντεπίθεση.

Ο Ζελένσκι μετέβη στις Βρυξέλλες έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες, Τρίτη, στη Ρουμανία, από όπου ζήτησε να ληφθούν μέτρα ώστε η Ρωσία να μην μετατρέψει τη Μαύρη Θάλασσα σε «νεκρή ζώνη» για τη ναυσιπλοΐα μετά την απόσυρση της Μόσχας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v