Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρές κόντρες στο ΔΝΤ για γεωπολιτικά και δικαιώματα ψήφου

Χωρίς τελικό ανακοινωθέν έληξε η σύνοδος του Ταμείου. Διαφωνίες για καυτά θέματα, όπως η Ρωσία, αλλά και για την επικαιροποίηση των δικαιωμάτων ψήφου.

Σκληρές κόντρες στο ΔΝΤ για γεωπολιτικά και δικαιώματα ψήφου

Το ανώτατο συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέτυχε να καταλήξει σε συναίνεση στην ετήσια συνεδρίασή του, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να περιπλέκει ξανά τις προσπάθειές να μιλήσει με ενιαία φωνή για βασικά ζητήματα.

Όπως σε προηγούμενες συνεδριάσεις από την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, κυκλοφόρησε μια λεγόμενη «περίληψη» της προεδρίας και όχι μια ανακοίνωση, η οποία πρέπει να συμφωνηθεί από όλους τους εκπροσώπους των 190 χωρών μελών της.

Ξεχωριστά, η επιτροπή του ΔΝΤ - επίσημα γνωστή ως Διεθνής Νομισματική και Χρηματοοικονομική Επιτροπή - συμφώνησε να επικαιροποιήσει τα δικαίωμα ψήφου στο μέλλον, ώστε να αντικατοπτρίζονται καλύτερα το οικονομικό βάρος των μελών της. Αυτή η προσπάθεια θέτει τις ΗΠΑ, την πιο ισχυρή φωνή, σε αντιπαράθεση με την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες που αναζητούν μεγαλύτερα μερίδια.

Δηλώσεις από το ΔΝΤ και την Ομάδα των 20 αυτή την εβδομάδα στις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές του Μαρόκου, αντανακλούν τα γεωπολιτικά ρήγματα που εμποδίζουν τις προσπάθειες των οργανισμών για πολυμερή προσέγγιση σε μια εποχή κατακερματισμού.

Οι G-20, κατέληξαν σε συναίνεση παραλείποντας μια άμεση αναφορά στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αποφεύγοντας οποιοδήποτε αδιέξοδο που θα δημιουργούσε το ζήτημα μεταξύ των μελών του - αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας οικονομίας.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη προσπάθησαν να συμπεριλάβουν πιο σκληρή γλώσσα για να περιγράψουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εργάστηκαν όλη τη νύχτα στη μάταιη προσπάθειά τους να καταλήξουν σε συμφωνία, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.

Μεταρρύθμιση του ΔΝΤ

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Nadia Calvino, η οποία προεδρεύει του IMFC, δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ταμείο έχει δεσμευτεί για «ουσιαστικές» αυξήσεις στις ποσοστώσεις μέχρι το τέλος του έτους. Αναφέρεται στα κεφάλαια που συνεισφέρει κάθε μέλος. Στόχος είναι η υποστήριξη των οικονομικών του ΔΝΤ από όλα τα μέλη, αντικαθιστώντας ορισμένες ad-hoc διμερείς συμφωνίες χρηματοδότησης στις οποίες βασίζεται σε μεγάλο βαθμό τώρα.

Οποιαδήποτε αλλαγή στο μερίδιο ψήφου θα χρειαζόταν έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο απεχθάνεται να προωθεί πολιτικές που αυξάνουν την επιρροή της γεωπολιτικής αντίπαλης Κίνας, επισημαίνει το Bloomberg.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έδειξε αυτή την εβδομάδα μικρή προθυμία να αποδεχτεί αλλαγή στα δικαιώματα ψήφου, η οποία θα έδινε στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες πολύ περισσότερο λόγο στον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου.

Χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία - των οποίων οι οικονομίες έχουν αναπτυχθεί σημαντικά ταχύτερα από αυτές των ανεπτυγμένων χωρών - ζητούν εδώ και καιρό μια εκ νέου κατανομή των ποσοστώσεων για να αντικατοπτρίζει το αυξανόμενο βάρος τους. Η Κίνα, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύει περίπου το 18% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, αλλά έχει μόλις 6% μερίδιο στο ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Φερνάντο Χαντάντ δήλωσε την Παρασκευή ότι κατέστησε σαφές στη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ότι ενώ κατανοεί την πολιτική πραγματικότητα στις ΗΠΑ, η αποτυχία της επικαιροποίησης των δικαιωμάτων ψήφου στο ΔΝΤ θα αποδυναμώσει τον οργανισμό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v