Κινήσεις Πούτιν στη διπλωματική σκακιέρα για το Μεσανατολικό

Επαφές του Ρώσου προέδρου με ηγέτες Ιράν, Συρίας, Αιγύπτου, Ισραήλ και Παλαιστίνης, πριν αναχωρήσει για την Κίνα. Προσπάθειες για κατάπαυση πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικού διαύλου και έναρξη διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης.

Κινήσεις Πούτιν στη διπλωματική σκακιέρα για το Μεσανατολικό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισήλθε στη πυρετώδη διπλωματική μάχη της Μέσης Ανατολής μιλώντας σήμερα σε πέντε από τους σημαντικότερους παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και των κορυφαίων αραβικών δυνάμεων, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί μια εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, μεταδίδει το Reuters.

Η Ρωσία, η οποία διατηρεί σχέσεις με το Ιράν, τη Χαμάς, τις μεγάλες αραβικές δυνάμεις καθώς και τους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ, έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση έχουν αγνοήσει την ανάγκη για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.

Ο Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε το Κρεμλίνο, ενώ προγραμματίζει επίσης να μιλήσει με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Πιστεύουμε ότι το κύριο αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει αμέσως κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσει μια διαδικασία πολιτικής διευθέτησης», δήλωσε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, σύμφωνα με κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι παλιά ιστορία, αλλά τώρα είναι απαραίτητο να γίνουν τολμηρά βήματα ώστε να τερματιστεί η πρωτοφανής κλιμάκωση», είπε ο Ουσάκοφ.

Τα αποτελέσματα των κλήσεων ήταν ασαφή. Το TASS ανέφερε ότι ο Πούτιν και ο Άσαντ θέλουν να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Επίσκεψη στο Πεκίνο

Ο Πούτιν θα συναντήσει τον Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να εμβαθύνει τη συνεργασία που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο μεγαλύτερων στρατηγικών ανταγωνιστών των ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει τονίσει ότι η τρέχουσα κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή δείχνει πόσο έχει αποτύχει η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή.

Επίσης η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί γρήγορα σε περιφερειακό πόλεμο.

Η Ρωσία και η Κίνα, αμφότερες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχουν υποστηρίξει ότι το θεμελιώδες ζήτημα στο επίκεντρο της σύγκρουσης είναι η έλλειψη δικαιοσύνης για τους Παλαιστίνιους.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν ένα κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ - εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας ζήτησε επίσης κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει η αιματοχυσία στο Ισραήλ, τονίζοντας σε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του ότι οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις θα πρέπει να εργαστούν για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στο Πεκίνο, ενόψει της επίσκεψης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να αναλάβει δράση και οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο», είπε ο Γουάνγκ στον Λαβρόφ, σύμφωνα με κινεζική πηγή.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή μια κατάπαυση του πυρός, να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές και να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός δίαυλος έκτακτης ανάγκης ώστε να αποτραπεί μια περαιτέρω ανθρωπιστική καταστροφή».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v