Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νορβηγία: Ζημίες €31,6 δισ. για το κρατικό επενδυτικό ταμείο

Την κατιούσα πήραν όλες οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στο τρίτο τρίμηνο, με απώλειες 2,1%. Το Ταμείο Συντάξεων επενδύει ενεργειακά έσοδα της χώρας σε 9.200 εταιρείες 70 χωρών σε όλο τον κόσμο.

Νορβηγία: Ζημίες €31,6 δισ. για το κρατικό επενδυτικό ταμείο

Το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο του 1,3 τρισ. ευρώ, το μεγαλύτερο στον κόσμο, ανακοίνωσε απώλειες 2,1% το τρίτο τρίμηνο, καθώς όλες οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων μειώθηκαν σε αξία.

Το επονομαζόμενο Κυβερνητικό Ταμείο Συντάξεων Global κατέγραψε ζημίες 374 δισ. νορβηγικών κορωνών (31,6 δισ. ευρώ) το τρίτο τρίμηνο, αναφέροντας ασθενέστερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Για τελευταία φορά το ταμείο ανέφερε τριμηνιαία ζημία πριν από ένα χρόνο. Ταυτόχρονα, η αγορά εξακολουθεί να επιβαρύνεται από μακροπρόθεσμες ανησυχίες για το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον.

Το γιγαντιαίο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα πλεονάζοντα έσοδα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Μέχρι σήμερα, έχει βάλει χρήματα σε περισσότερες από 9.200 εταιρείες σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το ταμείο ανέφερε τριμηνιαίες απώλειες 3,3% από επενδύσεις σε μη εισηγμένα ακίνητα, ενώ οι απώλειες του τρίτου τριμήνου σε επενδύσεις σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανήλθαν σε 2,4%.

Στο τέλος του τρίτου τριμήνου, οι μετοχές αποτελούσαν το 70,6% των επενδύσεων του ταμείου, καταγράφοντας μικρή πτώση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v