Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Κίνδυνος απώλειας $1 τρισ. στο παγκόσμιο ΑΕΠ

Η πολεμικη κλιμάκωση θα μπορούσε να φέρει το Ισραήλ σε σύγκρουση με το Ιράν. Σε αυτή την εκδοχή εκτιμά ότι το πετρέλαιο μπορεί να εκτοξευθεί στα $150 και η παγκόσμια ανάπτυξη να πέσει σε ύφεση. Τρία σενάρια.

Bloomberg: Κίνδυνος απώλειας $1 τρισ. στο παγκόσμιο ΑΕΠ

Όπως στο παρελθόν οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή, έτσι και ο πόλεμος που διεξάγεται μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς υπό την προοπτική κλιμάκωσης και κινδύνου επέκτασης για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει τη δυνατότητα να διαταράξει την παγκόσμια οικονομία — ή ακόμη και να την οδηγήσει σε ύφεση εάν μπλεχτούν στη δίνη της αιματηρής σύγκρουσης περισσότερες χώρες.

Μια πιο έντονη κλιμάκωση θα μπορούσε να φέρει το Ισραήλ σε άμεση σύγκρουση με το Ιράν, βασικό προμηθευτή όπλων και χρημάτων στη Χαμάς, αυτό είναι ένα από τα τρία σενάρια (πίνακας).

Σε αυτό το σενάριο, το Bloomberg Economics εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 150 δολάρια το βαρέλι και η παγκόσμια ανάπτυξη να πέσει στο 1,7%, υποχωρώντας μια ποσοστιαία μονάδα του 2024. Mια ύφεση που αφαιρεί περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από την παγκόσμια παραγωγή. 

Επίσης αυξάνεται κίνδυνος ανόδου των τιμών, δημιουργώντας ένα στασιμοπληθωριστικό βαρύ κοκτέιλ.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v