Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OpenAI: Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πολυπολιτισμική

Αναζητά δεδομένα από περισσότερες γλώσσες και πολιτισμούς, ώστε να «αντανακλούν την όλη ανθρώπινη κοινωνία» και να κλονιστούν προκαταλήψεις ή παραπληροφόρηση που μπορεί να οφείλονται στην κυριαρχία της αγγλικής. Ανοιχτή πρόσκληση.

OpenAI: Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πολυπολιτισμική

Η OpenAI σχεδιάζει να επεκτείνει τη συνεργασία της με εξωτερικούς οργανισμούς για τη συλλογή δεδομένων από ευρύτερο φάσμα γλωσσών, θεμάτων και πολιτισμών, προκειμένου να δημιουργήσει δημόσια σύνολα δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας για την εκπαίδευση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που θα είναι πιο αντιπροσωπευτικά του όλου κόσμου.

Η startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε ότι ζητά από ομάδες και κοινότητες να επικοινωνήσουν μαζί της για να αναπτυχθεί συνεργασία με σκοπό να συλλεγούν μεγάλες ποσότητες δεδομένων που «αντανακλούν την ανθρώπινη κοινωνία». Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι εργάζεται για τη δημιουργία ιδιωτικών συνόλων δεδομένων - αυτών δηλαδή που οι οργανισμοί ή οι εταιρείες δεν θέλουν να μοιραστούν με άλλους - τα οποία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, γράφει το Bloomberg.

Μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως το GPT-4 του OpenAI, τροφοδοτούνται με τεράστιες ποσότητες κειμένου από το Διαδίκτυο ώστε να παράγουν απαντήσεις στους χρήστες που μοιάζουν ανθρώπινες. Αλλά αυτά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βασίζονται συνήθως δυσανάλογα πολύ σε δεδομένα στην αγγλική γλώσσα και παραλείπουν πολιτισμούς και γλώσσες που έχουν λιγότερη διαδικτυακή παρουσία. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να διαιωνίσουν προκαταλήψεις ή παραπληροφόρηση. Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft και η Google, έχουν στραφεί σε τρίτους παρόχους δεδομένων για να αρχίσουν να συμπληρώνουν κενά σε διάφορες γλώσσες.

«Πιστεύουμε ότι κάθε γλώσσα, κάθε ανθρώπινη προσπάθεια και δραστηριότητα, μπορεί να ωφελήσει αυτά τα μοντέλα», δήλωσε ο πρόεδρος του OpenAI Γκρεγκ Μπρόκμαν σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Είναι κάπως αμφίδρομο: Όσο περισσότερο μπορείτε να αναπαραστήσετε τα δεδομένα σας σ' ένα μοντέλο, τόσο περισσότερο το μοντέλο μπορεί να αποδώσει καλά σ' έναν τομέα».

Η OpenAI επιθυμεί να συμπεριλάβει κείμενο, εικόνες, ήχο και βίντεο που δεν είναι εύκολο να βρει το ευρύ κοινό στο Διαδίκτυο. Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη συνεργαστεί με εταίρους για τη δημιουργία δεδομένων από διαφορετικές χώρες, όπως η κυβέρνηση της Ισλανδίας και η εταιρείας τεχνολογίας Miðeind ehf που χρησιμοποιεί AI για να διατηρήσει την ισλανδική γλώσσα. Αυτό έχει επιτρέψει στην OpenAI να βελτιώσει τις ικανότητες του μοντέλου GPT-4 ως προς την αποδοχή και ανταπόκριση σε ισλανδικά μηνύματα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v