Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για επικείμενη έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία

Εκατοντάδες σεισμοί καθημερινά για περισσότερες από δύο εβδομάδες, καθώς οι επιστήμονες παρακολουθούν τη συσσώρευση μάγματος περίπου 5 χιλιόμετρα κάτω από τη γη. Εκκενώθηκε πόλη.

Φόβοι για επικείμενη έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία
φωτό αρχείου

Την προοπτική μιας επικείμενης ηφαιστειακής έκρηξης αντιμετωπίζει η Ισλανδία. 

Οπως μεταδίδει το euronews.gr, οι κάτοικοι μιας πόλης εγκατέλειψαν τα σπίτια τους το Σάββατο αφού οι Αρχές Πολιτικής Προστασίας κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή.

Η αστυνομία αποφάσισε να εκκενώσει το Γκρίνταβικ αφού η παρακολούθηση έδειξε ότι ένας διάδρομος από μάγμα εκτείνεται κάτω από την κοινότητα, δήλωσε το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας. Η πόλη των 3.400 κατοίκων βρίσκεται στη χερσόνησο του Ρέικιανες, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.

Οι Αρχές αύξησαν επίσης τον αεροπορικό συναγερμό τους σε πορτοκαλί, υποδεικνύοντας αυξημένο κίνδυνο ηφαιστειακής έκρηξης. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την αεροπορία, επειδή μπορούν να εκτοξεύσουν τέφρα ψηλά στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας βλάβη στους κινητήρες, τα συστήματα ελέγχου πτήσης καθώς και να μειώσουν την ορατότητα.

Μια μεγάλη έκρηξη στην Ισλανδία το 2010 προκάλεσε εκτεταμένες διαταραχές στα αεροπορικά ταξίδια μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, κοστίζοντας στις αεροπορικές εταιρείες περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς ακύρωσαν πάνω από 100.000 πτήσεις.

Η εκκένωση έρχεται μετά από εκατοντάδες μικρούς σεισμούς καθημερινά στην περιοχή για περισσότερες από δύο εβδομάδες, καθώς οι επιστήμονες παρακολουθούν τη συσσώρευση μάγματος περίπου 5 χιλιόμετρα κάτω από τη γη.

Η ανησυχία για πιθανή έκρηξη αυξήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν ένας σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών έπληξε την περιοχή, αναγκάζοντας το διεθνώς γνωστό γεωθερμικό θέρετρο Blue Lagoon να κλείσει προσωρινά.

Η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε σε μια περιοχή βόρεια του Γκρίνταβικ όπου υπάρχει ένα δίκτυο κρατήρων ηλικίας 2.000 ετών, δήλωσε ο καθηγητής γεωλογίας Pall Einarrson. Ο διάδρομος του μάγματος έχει μήκος περίπου 10 χιλιόμετρα και εξαπλώνεται, είπε.

«Οι μεγαλύτεροι σεισμοί προήλθαν από εκεί, κάτω από αυτή την παλιά σειρά κρατήρων, αλλά από τότε (ο διάδρομος του μάγματος) έχει επιμηκυνθεί, πέρασε κάτω από την αστική περιοχή στο Γκρίνταβικ και κατευθύνεται ακόμη πιο μακριά και προς τη θάλασσα», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v