Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλόκο Σολτς στο αίτημα Ερντογάν για αγορά Eurofighter

Γιατί αρνείται ο καγκελάριος την αγορά 20 μαχητικών που αναζητά η τουρκική αεροπορία ως «απάντηση στα ελληνικά Rafale», μια μέρα πριν από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο.

Μπλόκο Σολτς στο αίτημα Ερντογάν για αγορά Eurofighter

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν αναμένεται να κάνει αποδεκτό νέο αίτημα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, καθώς σιγοβράζουν οι εντάσεις για σειρά ζητημάτων, με πιο πρόσφατη την καταδίκη του Ισραήλ από την Τουρκία.

Στην επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών αύριο Παρασκευή στο Βερολίνο, μεταδίδει το Bloomberg, ο Ερντογάν πιθανότατα θα ζητήσει από τον Σολτς να άρει το μπλοκάρισμα στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών που χρειάζεται για να ανανεώσει τη γερασμένη αεροπορία της χώρας, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Η Γερμανία παράγει το Eurofighter σε κοινοπραξία με άλλες τρεις χώρες.

Ο καγκελάριος δεν αναμένεται να συναινέσει, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι επικαλούμενοι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας, που αφορούν την απόκτηση συστημάτων αεράμυνας από τη Ρωσία, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και την καθυστέρηση στην επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η ανακήρυξη του Ισραήλ ως «κράτους τρομοκράτη» από τον Ερντογάν, καθώς και της Χαμάς ως πολιτικού κόμματος εθνικοαπελευθερωτικού χαρακτήρα στη Γάζα, προστέθηκε στη λίστα των ανησυχιών, είπαν οι διπλωμάτες. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

«Πρόκειται για μια επίσκεψη ενός δύσκολου εταίρου, με τον οποίο συζητάμε μια ολόκληρη γκάμα θεμάτων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit.

Bloomberg: Ανταγωνισμός εξοπλισμών με την Ελλάδα

Ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει τουλάχιστον 20 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, με δυνατότητα διπλασιασμού τους, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι που επικαλείται το Bloomberg, υπό τον όρο ανωνυμίας. Η Τουρκία επιθυμεί να εξασφαλίσει συμφωνία για να απαντήσει στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την αντίπαλη Ελλάδα, ανέφεραν.

Η Τουρκία έχει καθυστερήσει να αποσύρει τον στόλο των αεροπλάνων F-4 και ο εκσυγχρονισμός της αεροπορίας της χώρας έχει γίνει προτεραιότητα για τον Ερντογάν από το 2019, όταν οι ΗΠΑ απέβαλαν τη χώρα από το πρόγραμμα αγοράς και συμπαραγωγής των πιο προηγμένων F-35 της Lockheed Martin. Η Τουρκία είχε προηγουμένως συμφωνήσει να αγοράσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400, που φοβήθηκαν οι ΗΠΑ ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το stealth jet.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν έκτοτε ότι η τουρκική επικύρωση της σουηδικής ένταξης στο ΝΑΤΟ αποτελεί προϋπόθεση για τη συμφωνία πώλησης πολεμικών αεροσκαφών.

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου ξεκίνησε σήμερα τη συζήτηση για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και η επικύρωση θα μπορούσε να έρθει ήδη από την επόμενη εβδομάδα, ενόψει της συνάντησης υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες εντός του Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v