Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία-Κίνα: «Ειρηνική συνύπαρξη» συμφώνησαν Κισίντα-Σι

«Οι στρατιωτικές δραστηριότητες του Πεκίνου στην περιοχή», απασχόλησαν του δυο ηγέτες στη συνάντηση που είχαν μετά το ταξίδι του προέδρου της Κίνας στις ΗΠΑ και τις επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Ιαπωνία-Κίνα: «Ειρηνική συνύπαρξη» συμφώνησαν Κισίντα-Σι

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα εξέφρασε σήμερα στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ (φωτο)«τις έντονες ανησυχίες του» σχετικά με τις κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχής της Ασίας- Ειρηνικού και τη συνεργασία του Πεκίνου με τη Μόσχα, ενώ ζήτησε την άρση της απαγόρευσης εισαγωγών ιαπωνικών θαλασσινών.

«Επίσης εξέφρασα τις έντονες ανησυχίες μας σχετικά με την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας κοντά στην Ιαπωνία και τη συνεργασία της με τη Ρωσία», δήλωσε ο Κισίντα μετά τη συνάντησή του με τον Σι για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο.

«Υπογράμμισα εκ νέου την εξαιρετική σημασία για τη διεθνή κοινότητα και την Ιαπωνία της ειρήνης στο στενό της Ταϊβάν», πρόσθεσε ο ίδιος σε ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Σαν Φρανσίσκο, στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (Apec).

«Σε ό,τι αφορά τη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας εξέφρασα για μία ακόμη φορά τις έντονες ανησυχίες μας και ζήτησα επίμονα την άμεση απόσυρση των κινεζικών πλωτήρων που έχουν τοποθετηθεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας», τόνισε ο Κισίντα.

Παράλληλα δήλωσε ότι «ζήτησε με επιμονή μια ήρεμη απάντηση βασισμένη σε επιστημονικά στοιχεία και την άμεση άρση των περιορισμών στις εισαγωγές ιαπωνικών προϊόντων διατροφής».

Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές θαλασσινών προϊόντων από την Ιαπωνία, αφότου το Τόκιο ξεκίνησε τον Αύγουστο να ρίχνει επεξεργασμένο νερό από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό, με το Πεκίνο να κατηγορεί το Τόκιο ότι χρησιμοποιεί τη θάλασσα σαν «υπόνομο».

Η Ιαπωνία επιμένει ότι οι απορρίψεις αυτών των υδάτων δεν ενέχουν κινδύνους, μια άποψη που συμμερίζεται και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ).

Ωστόσο ο Κισίντα πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο Σι «συμφώνησαν να αναζητήσουν λύσεις μέσω του διαλόγου και των συνομιλιών στη βάση μιας εποικοδομητικής στάσης».

Ειρηνικές διμερείς σχέσεις

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε το Τόκιο και το Πεκίνο να ανοικοδομήσουν ειρηνικές διμερείς σχέσεις, παρά τις ιστορικές και εδαφικές τους διαφορές.

«Η ειρηνική συνύπαρξη, η διαρκής φιλία που διαπερνά τις γενιές, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία και η κοινή ανάπτυξη είναι σωστοί προσανατολισμοί που εξυπηρετούν τα θεμελιώδη συμφέροντα του κινεζικού και του ιαπωνικού λαού», υπογράμμισε ο Σι.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «έχουν διαδραματίσει θετικό ρόλο στην προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της ανάπτυξης και της ευημερίας», εκτίμησε ο ίδιος.

Οι δύο χώρες, οι σχέσεις των οποίων έχουν σημαδευτεί από την ιαπωνική εισβολή στο κινεζικό έδαφος τον 20ο αιώνα, θα πρέπει «να επικεντρωθούν στα κοινά συμφέρονται και να διαχειριστούν με προσήκοντα τρόπο τις διαφορές τους», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος, όπως μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

Εξάλλου Κίνα και Ιαπωνία συμφώνησαν να ενισχύσουν τον υψηλού επιπέδου οικονομικό διάλογο και, σε μια κατάλληλη στιγμή, να βρουν έναν τρόπο να λύσουν το ζήτημα της απόρριψης «μολυσμένου» νερού από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μετέδωσε η CCTV. Στη συμφωνία αυτή κατέληξαν κατά τη συνάντησή τους ο Σι με τον Κισίντα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v