Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί κατρακυλά σε «αγορά αρκούδων» το πετρέλαιο

Εχει υποχωρήσει πάνω από 20% από το υψηλό έτους τον Σεπτέμβριο. Πού οφείλεται η βουτιά τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τους κινδύνους από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Οι φόβοι ΟΠΕΚ+ και το στοίχημα για $100.

Γιατί κατρακυλά σε «αγορά αρκούδων» το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο συμπλήρωσε την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών μετά την κατρακύλα των τιμών στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων και εισέρχεται σε φάση «αγοράς αρκούδων».

Η τιμή του αμερικανικού West Texas Intermediate έπεσε 5% την τελευταία εβδομάδα, μολονότι ο δείκτης τσίμπησε την Παρασκευή. Έχει χάσει πάνω από 20% από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου, όσο έχει χάσει και το Brent.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί πονοκέφαλο στους ηγέτες του ΟΠΕΚ+, οι οποίοι σχεδιάζουν να αναθεωρήσουν τους στόχους παραγωγής αργότερα μέσα στον μήνα.

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει να παρατείνει τη μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου και την επόμενη χρονιά καθώς ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει περαιτέρω περικοπές καθώς οι τιμές υποχωρούν και η οργή για τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ αυξάνεται.

Η τελευταία πτώση οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες. Οι τιμές για τα βαρέλια πετρελαίου στον πραγματικό κόσμο των συναλλαγών μειώνονται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέρει καθώς η προσφορά υπερβαίνει τις προσδοκίες. Οι αποστολές από τη Γουιάνα και τη Βόρεια Θάλασσα αναμένεται να αυξηθούν τον επόμενο μήνα, ενώ και οι εξαγωγές των ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά.

Αυτοί οι υψηλότεροι όγκοι θολώνουν τις προοπτικές ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία -οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της ομάδας- έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν πρόσθετους περιορισμούς στην παραγωγή μέχρι το τέλος του έτους, αν και οι εξαγωγές αργού της Ρωσίας έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πρόσφατη αδυναμία των τιμών επιδεινώθηκε από τεχνικούς παράγοντες που παρακολουθούν οι traders. Οι βασικοί τεχνικοί σηματωροί στην προθεσμιακή αγορά εμπορευμάτων δείχνουν πτωτική τάση για πρώτη φορά εδώ και μήνες, ενώ ορισμένοι κινητοί μέσοι όροι έχουν επίσης παραβιαστεί τις τελευταίες ημέρες, επιδεινώνοντας την πίεση πώλησης.

«Όλα τα βλέμματα είναι τώρα πίσω στον ΟΠΕΚ+ μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, μαζί με την αποδυνάμωση της καμπύλης του αργού και την αποδυνάμωση των οικονομικών στατιστικών δεδομένων», σύμφωνα με δηλώσεις στο Bloomberg του Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτή εμπορευμάτων στη SEB AB.

Τα στοιχεία των αποθεμάτων από τις ΗΠΑ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα έδειξαν απότομη αύξηση των αποθεμάτων, ιδιαίτερα στο βασικό κέντρο αποθήκευσης στο Cushing, στην Οκλαχόμα. Οι αποστολές στο εξωτερικό έχουν επίσης εκτιναχθεί καθώς η παραγωγή των ΗΠΑ αυξάνεται, προσθέτοντας προσφορά στην αγορά.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η αύξηση της παραγωγής σημαίνει ότι η παγκόσμια αγορά δεν θα είναι τόσο σφιχτή όσο αναμενόταν αυτό το τρίμηνο.

Αυτό μαλακώνει τις τιμές, παρά τους κινδύνους που συνδέονται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και τις ανησυχίες για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Ενώ πολλοί traders λάμβαναν long θέσεις στα futures πετρελαίου ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα, τώρα πληρώνουν μεγαλύτερα ασφάλιστρα για να προστατευτούν από τον κίνδυνο περαιτέρω πτώσης.

«Πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ θα διασφαλίσει ότι οι τιμές του πετρελαίου Brent θα καταλήξουν σε εύρος 80 έως 100 δολαρίων το 2024, διασφαλίζοντας ένα μέτριο έλλειμμα και αξιοποιώντας την τιμολογιακή του δύναμη», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Goldman Sachs. Το τελευταίο selloff οφείλεται στις προσδοκίες κορύφωσης της προσφοράς από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, ανέφερε.

Οι προοπτικές ζήτησης ήταν επίσης θολές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τα στοιχεία από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, δείχνουν ότι τα διυλιστήρια μείωσαν τις ημερήσιες τιμές επεξεργασίας τον Οκτώβριο, καθώς η αναμενόμενη ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα.

Στο μεταξύ, τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια, σηματοδοτώντας επιβράδυνση στον μεγαλύτερο καταναλωτή αργού στον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v