Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νερό στο κρασί της προκειμένου να κυβερνήσει βάζει η ολλανδική ακροδεξιά

Αναζητά εταίρους ανάμεσα στα τρία κεντροδεξιά κόμματα ο νικητής Xέερτ Βίλντερς, «μαζεύοντας» ακραίες ευρωσκεπτικιστικές εξαγγελίες, όπως το δημοψήφισμα για Nexit. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την οικονομική του πολιτική.

Νερό στο κρασί της προκειμένου να κυβερνήσει βάζει η ολλανδική ακροδεξιά

Ο ακροδεξιός Ολλανδός πολιτικός Xέερτ Βίλντερς σημείωσε νίκη-σοκ στις εκλογές της Τετάρτης και τώρα αποδύεται σε αναζήτηση συμμάχων προκειμένου να κυβερνήσει.

Συγκεντρώνοντας 37 έδρες, σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση ψήφων -αποκτώντας καθαρό προβάδισμα 12 εδρών έναντι της δεύτερης δύναμης-, πρέπει να πείσει τα άλλα κόμματα προκειμένου να στηρίξουν τις πρωθυπουργικές φιλοδοξίες του. Οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν αύριο Παρασκευή, δήλωσαν στο Bloomberg στελέχη δύο ολλανδικών κομμάτων.

Το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της χώρας απαιτεί συνεργασία κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο Βίλντερς δήλωσε ήδη, μετά την ανακοίνωση των exit poll που του έδιναν την πρωτιά, ότι συζητά συνεργασία με τα άλλα δεξιά κόμματα. Παράλληλα, ενώ οι υπόλοιπες δυνάμεις διαμορφώνουν τη νέα στρατηγική τους μετά το αποτέλεσμα-έκπληξη, κανένα από τα τρία κεντροδεξιά κόμματα που κατονόμασε ο νικητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του. Ολα μαζί ξεπερνούν κατά πολύ σε έδρες την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Περίοπτη θέση μεταξύ των υποψήφιων κυβερνητικών εταίρων διεκδικεί το κεντροδεξιό VVD της Ντιλάν Γεσιλγκιόζ-Ζεχέριους, του οποίου η 13ετής θητεία ως το μεγαλύτερο κόμμα στην κυβέρνηση τερματίζεται με τα νέα εκλογικά αποτελέσματα. Ο Βίλντερς προφανώς δεν θα βρει κοινό έδαφος με τη συμμαχία της Αριστεράς, η οποία αναδείχθηκε σε δεύτερη δύναμη και της οποίας ο ηγέτης Φρανς Τίμερμανς δήλωσε πριν από τις εκλογές ότι δεν είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον ακροδεξιό βουλευτή.

Μετά από μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία ο Βίλντερς πρόβαλε πολιτικές όπως ο περιορισμός της μετανάστευσης, το κλείσιμο τζαμιών και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Nexit), στη νικητήρια ομιλία του δήλωσε έτοιμος για παραχωρήσεις προκειμένου να συνεργαστεί με πιο μετριοπαθείς δυνάμεις.

«Σύμφωνα με έρευνες, το ευρωσκεπτικιστικό αίσθημα στην Ολλανδία είναι πολύ χαμηλό, επομένως δεν έχει νόημα να διενεργηθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα», είπε.

Αν και οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης έχουν σαφή ημερομηνία έναρξης, το σημείο τερματισμού τους είναι πολύ πιο θολό. Μετά τις αμέσως προηγούμενες εκλογές, τα κόμματα χρειάστηκαν 9 μήνες για να συνεννοηθούν και να καταλήξουν σε συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι η απερχόμενη κυβέρνηση υπό τον Μαρκ Ρούτε θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση της για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο Ρούτε έχει πει ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική, όταν αποφασιστεί ποιος θα τον διαδεχτεί.

Η αντίδραση της αγοράς ομολόγων ήταν υποτονική την επομένη των εκλογών, αντανακλώντας πιθανώς τις προσδοκίες ότι οι πιο «πολεμικές πρωτοβουλίες» του δεν θα προχωρήσουν, σύμφωνα με την Evelyne Gomez-Liechti, αναλύτρια της Mizuho International.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι νέες οικονομικές πολιτικές», έγραψε ο Bas van Geffen, αναλυτής της Rabobank. Σε κάθε περίπτωση, τα ολλανδικά δημόσια οικονομικά «είναι υγιή, με χρέος μόνο στο 50% του ΑΕΠ», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v