Λούλα: Η Βραζιλία δεν σκοπεύει να γίνει πλήρες μέλος του ΟΠΕΚ ή του ΟΠΕΚ+

Στόχος μας είναι να ασκούμε επιρροή στον οργανισμό, στο πλαίσιο που οριοθετείται από το καθεστώς της χώρας-παρατηρητή, δήλωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος από το Ντουμπάι, όπου συμμετέχει στη διεθνή σύνοδο για το κλίμα COP28.

Λούλα: Η Βραζιλία δεν σκοπεύει να γίνει πλήρες μέλος του ΟΠΕΚ ή του ΟΠΕΚ+

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις για το καθεστώς της σχέσης που διατηρεί η Βραζιλία με τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ξεκαθαρίζοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής δεν σκοπεύει να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πλήρη συμμετοχή της στο καρτέλ του πετρελαίου, περιοριζόμενη σε ρόλο παρατηρητή.

Από το Ντουμπάι, όπου συμμετέχει στη διεθνή σύνοδο για το κλίμα COP28, ο πρόεδρος Λούλα διαβεβαίωσε ότι η Βραζιλία δεν έχει καμία βούληση να γίνει πλήρες μέλος του OPEC+, αλλά να ασκεί επιρροή στον οργανισμό, στο πλαίσιο που οριοθετείται από το καθεστώς της χώρας-παρατηρητή.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι χώρες που είναι πλούσιες από την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων θα πρέπει να κατευθύνουν μέρος των κερδών τους σε φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να τις βοηθήσουν να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή.

Επίσης, σχολίασε ότι ένα τμήμα των προσόδων που δημιουργούνται από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να επενδύονται σε ενεργειακές λύσεις που θα οδηγήσουν στην απεξάρτηση της ανθρωπότητας από το πετρέλαιο.

Την ίδια στιγμή όμως, περιβαλλοντικοί οργανισμοί και ακτιβιστές κατηγορούν τον πρόεδρο Λούλα για διπλοπροσωπία, γιατί από τη μία πλευρά καταβάλει προσπάθειες να ηγηθεί του διεθνούς κινήματος για την προστασία από την κλιματική αλλαγή χάρη κυρίως στην επιτυχή πολιτική μείωσης του ρυθμού αποψίλωσης των τροπικών δασών του Αμαζονίου, αλλά από την άλλη προωθεί χωρίς ενδοιασμούς σχέδια για εκμετάλλευση νέων τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου στην ανοιχτή θάλασσα στα χωρικά ύδατα της Βραζιλίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v