Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tο φάσμα ουκρανικής ήττας πλανάται τώρα πάνω από την Ευρώπη

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρχίζουν να υπολογίζουν τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης νίκης της Ρωσίας στον πόλεμο. Αυξάνεται η ανησυχία στις χώρες της Βαλτικής. Ο κίνδυνος για την αξιοπιστία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Tο φάσμα ουκρανικής ήττας πλανάται τώρα πάνω από την Ευρώπη

Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι προσπάθειες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο έχει κάνει τους συμμάχους της Ουκρανίας να αναλογίζονται κάτι που αρνούνταν να σκεφτούν από τις πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας: ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να κερδίσει.

Με τις πολιτικές διαμάχες στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να στέκονται εμπόδιο στην έγκριση πακέτων στήριξης συνολικού μεγέθους 110 δισ. δολαρίων, τίθεται όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση το πόσο καιρό θα είναι σε θέση το Κίεβο να συγκρατεί τις ρωσικές δυνάμεις και να υπερασπίζεται τις πόλεις, τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τα λιμάνια της Ουκρανίας από πυραυλικές επιθέσεις.

Πέρα από τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την Ουκρανία, ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν αρχίσει να εξετάζουν αθόρυβα τον αντίκτυπο που θα έχει μια αποτυχία του ΝΑΤΟ στη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επαναξιολογούν τους κινδύνους που θα μπορούσε να θέσει η Ρωσία για τα μέλη της συμμαχίας στα ανατολικά, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. 

Οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο, είπαν οι πηγές, καθώς οι εταίροι και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα άρχιζαν να αμφισβητούν την αξιοπιστία των αμυντικών υποσχέσεων της Ουάσιγκτον. Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας στρατηγικής οπισθοδρόμησης θα ήταν πολύ βαθύτερος από αυτόν που προκλήθηκε από το θέαμα της αποτυχημένης αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το 2021, πρόσθεσαν οι πηγές. Και αυτό χωρίς να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024 ο Τραμπ και να κάνει πράξη τις δημόσιες δεσμεύσεις του να αποσύρει τις ΗΠΑ από μεγάλες συμμαχίες, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, και να επιτύχει μια συμφωνία με τον Πούτιν για την Ουκρανία.

Το αυξανόμενο αίσθημα ανησυχίας έχει αρχίσει να γίνεται ορατό στις δημόσιες δηλώσεις πολιτικών ηγετών. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, είναι ολοένα και πιο αιχμηρές, καθώς όσοι τάσσονται υπέρ της άμεσης παροχής βοήθειας προτρέπουν τους αντιπάλους τους να μην την κρατούν όμηρο των εγχώριων πολιτικών προτεραιοτήτων.

«Εάν η Ουκρανία δεν έχει υποστήριξη από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, τότε ο Πούτιν θα κερδίσει», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λέο Βαράντκαρ την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι ηγέτες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν την αντίθεση της Ουγγαράις στο πακέτο βοήθειας των 50 δισ. ευρώ και μόλις που κατάφεραν να εγκρίνουν τη σε μεγάλο βαθμό συμβολική χειρονομία της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σημειώνει το Bloomberg.

Στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα για στήριξη στην Ουκρανία για «όσο μπορούμε», μια ρητορική μετατόπιση από τις προηγούμενες υποσχέσεις να γίναι αυτό για «όσο χρειαστεί». Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο αρνήθηκαν να εγκρίνουν στήριξη 61 δισ. δολαρίων για το επόμενο έτος έως ότου ο Μπάιντεν συναινέσει στις απαιτήσεις τους για σκληρότερες πολιτικές στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας έχουν αποτύχει. Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι τα χρήματα για νέα όπλα για την Ουκρανία θα εξαντληθούν στις 30 Δεκεμβρίου εάν οι νομοθέτες δεν λάβουν δράση. 

Εκτός από τον αυξανόμενο σκεπτικισμό της κοινής γνώμης σχετικά με το κόστος της στήριξης προς την Ουκρανία, τα απογοητευτικά αποτελέσματα της αντεπίθεσης του Κιέβου αυτό το καλοκαίρι  έχουν πυροδοτήσει ερωτήματα σχετικά με το πόσο ρεαλιστικός είναι ο δημόσια διακηρυγμένος στόχος της Ουκρανίας να ανακαταλάβει όλα τα κατεχόμενα εδάφη από τον Πούτιν. 

«Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την έλλειψη κινητικότητας όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και απογοήτευση που υπάρχει αυτή η στασιμότητα με τρομερές συνέπειες στο πεδίο της μάχης», δήλωσε η Κρίστιν Μπερζίνα, επικεφαλής του German Marshall Fund στην Ουάσιγκτον. «Η πιθανότητα η Ουκρανία να χάσει επιπλέον εδάφη, και ακόμη και την κυριαρχία της, είναι ακόμα στο τραπέζι» πρόσθεσε. 

Η Ρωσία είναι πιθανό να καταλάβει περισσότερα εδάφη και να καταστρέψει περισσότερες υποδομές εάν η Ουκρανία δεν αποκτήσει τα όπλα που χρειάζεται για να αμυνθεί, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ανίκανη να υπερασπιστεί τον εαυτό της, η Ουκρανία μπορεί να αναγκαστεί να αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τους όρους της Ρωσίας, υπογράμμισαν.

Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η βοήθεια είναι πιθανό να εγκριθεί με κάποια μορφή στις αρχές του επόμενου έτους. Αλλά αυτό είναι απίθανο να αποφέρει σημαντική πρόοδο στο πεδίο της μάχης, τόνισαν αξιωματούχοι. 

Στα κράτη της Βαλτικής, αξιωματούχοι λένε ήδη στους πολίτες να ετοιμάζονται για τον επόμενο πόλεμο, επειδή οι δυνάμεις του Πούτιν δεν πρόκειται να καταστραφούν στην Ουκρανία. Η συζήτηση έχει μετακινηθεί από το «αν» θα επιτεθεί η Ρωσία στην επικέντρωση σε συγκεκριμένες προετοιμασίες για αυτήν την άλλοτε αδιανόητη προοπτική. Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του Μπάιντεν, τα ερωτήματα σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι θα έβαζαν πραγματικά τα στρατεύματά τους σε κίνδυνο για να υπερασπιστούν τις μικροσκοπικές χώρες που κάποτε ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης αυξάνονται.

«Η Ρωσία δεν φοβάται το ΝΑΤΟ», είπε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Εσθονίας Μάρτιν Χέρεμ σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό την περασμένη εβδομάδα, εκτιμώντας ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να είναι έτοιμος να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ εντός ενός έτους αφότου τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Άλλοι Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιθανότατα ο Πούτιν θα χρειαζόταν αρκετά χρόνια για να αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες του στρατού του στην Ουκρανία, πόσο μάλλον να απειλήσει τις πολύ πιο ικανές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Αλλά η προγενέστερη πεποίθηση ότι η εισβολή θα ήταν μια «στρατηγική ήττα» για τον Ρώσο ηγέτη έχει ξεθωριάσει και έχει αντικατασταθεί σε κάποιες χώρες από μια αυξανόμενη αίσθηση ότι το στοίχημα του Πούτιν μπορεί να αποδειχθεί σωστό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v