Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σερβία: Κλιμακώνει τις διαδηλώσεις η αντιπολίτευση, επιμένει για νοθεία

Οκτώ ημέρες συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης με καταγγελίες για νοθεία στις πρόσφατες εκλογές. Για προσπάθεια «νέου Μαιντάν» μιλά ο Ρώσος πρέσβης.

Σερβία: Κλιμακώνει τις διαδηλώσεις η αντιπολίτευση, επιμένει για νοθεία

Δεκάδες άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων στη Σερβία εν μέσω ισχυρισμών ότι στις εκλογές νωρίτερα αυτόν τον μήνα υπήρξε νοθεία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από αστυνομικό τμήμα στην πρωτεύουσα, Βελιγράδι, το βράδυ της Δευτέρας απαιτώντας την απελευθέρωση τουλάχιστον 38 διαδηλωτών που πιστεύεται ότι έχουν συλληφθεί. Οι αρχές έριξαν δακρυγόνα σε πλήθος που επιχείρησε να εισβάλει στο δημαρχείο την προηγούμενη μέρα, ενώ η αντιπολίτευση κάλεσε τη Δύση να κάνει έρευνα για τις εκλογές.

Ακτιβιστές απέκλεισαν την κυκλοφορία ως μέρος της όγδοης συνεχόμενης ημέρας διαμαρτυριών μετά τις κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου, κατά τις οποίες ο κυβερνητικός συνασπισμός κέρδισε την πλειοψηφία στην εθνική συνέλευση.

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, το οποίο κατέχει την εξουσία από το 2012, κέρδισε τις εκλογές αλλά μια διεθνή αποστολή παρατηρητών υποστήριξε ότι η ψηφοφορία «αμαυρώθηκε από σκληρή ρητορική, μεροληψία στα μέσα ενημέρωσης, πίεση στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και κατάχρηση δημοσίων πόρων».

Σε δήλωσή του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Christopher R. Hill, είπε ότι «όλοι οι πολίτες της Σερβίας έχουν δικαίωμα να ακούγονται και έχουν ευθύνη να εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις ειρηνικά και χωρίς να καταφεύγουν στη βία».

Ωστόσο, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία Alexander Botsan-Kharchenko ισχυρίστηκε ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει να ανατρέψει την κυβέρνηση «με βάση την εμπειρία του Μαϊντάν» που (σ.σ. τότε που η υποστηριζόμενη από τη Μόσχα κυβέρνηση της Ουκρανίας ανατράπηκε το 2014 εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά και κυβερνητική βαρβαρότητα). Δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει ισχυρισμούς για εξωτερική παρέμβαση, σημειώνει το Politico.

Ο Βούτσιτς προσπάθησε να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με την ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα επιδίωξε στενότερες πολιτικές σχέσεις με το Κρεμλίνο ακόμη και μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία. Οι εντάσεις έχουν επίσης φουντώσει τους τελευταίους μήνες με το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο, εν μέσω προειδοποιήσεων για νέα εθνοτική βία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v