Διώχνει πλοία από την Κριμαία η Ρωσία, βαριά τα πλήγματα

Μετά τις διαρκείς ουκρανικές επιθέσεις με πυραύλους, η Μόσχα αναγκάζεται να αναδιατάξει τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Απέτυχε να ανακόψει τη ροή ουκρανικών σιτηρών.

Διώχνει πλοία από την Κριμαία η Ρωσία, βαριά τα πλήγματα

Η Ρωσία έχει τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα στην Κριμαία εδώ και 240 χρόνια. Τώρα ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κινδυνεύει να χάσει τον ναυτικό κόμβο, καθώς η Ουκρανία εντείνει τις επιθέσεις στην κατεχόμενη χερσόνησο.

Οι επιθέσεις ανάγκασαν τη Ρωσία να μετακινήσει τα πλοία της πιο μακριά από τον κίνδυνο, σχεδόν μια δεκαετία αφότου ο Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία με στόχο να διατηρήσει την παρουσία του στόλου εκεί.

«Κανένα λιμάνι της Κριμαίας δεν είναι πλέον ασφαλές για τα ρωσικά πολεμικά πλοία», δήλωσε ο Ruslan Pukhov, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών στη Μόσχα. Η Ουκρανία έχει «βασικά διώξει τον στόλο από την Κριμαία».

Η τελευταία της επίθεση με πύραυλο κρουζ έπληξε μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο στο λιμάνι Feodosia της ανατολικής Κριμαίας την Τρίτη. Συνολικά, η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 20 πλοία, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών πλοίων, ενός υποβρυχίου και ενός αποβατικού από τότε που ο Πούτιν διέταξε την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και εκτιμήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Oryx.

Η επιτυχία της Ουκρανίας στη θάλασσα είναι αξιοσημείωτη επειδή δεν διαθέτει δικά της πολεμικά πλοία. Αντίθετα, αμφισβητεί τη ναυτική υπεροχή της Ρωσίας χρησιμοποιώντας πυραύλους και μη επανδρωμένα θαλάσσια drones. Οι προμήθειες των βρετανικών πυραύλων κρουζ Storm Shadow και των γαλλικών πυραύλων Scalp βοήθησαν την Ουκρανία να ανατρέψει την ισορροπία υπέρ της, επιτρέποντάς της να αποφύγει την αεράμυνα για να πραγματοποιήσει ακριβή πλήγματα σε ρωσικούς στόχους.

Οι επιδρομές αποδείχθηκαν τόσο αποτελεσματικές που βοήθησαν την Ουκρανία να διακόψει τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών της μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αφού η Μόσχα τον Ιούλιο εγκατέλειψε μια συμφωνία που μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία που είχε εξασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των πλοίων. Η Ουκρανία απέστειλε 10 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων, κυρίως σιτηρά, μέσω της διέλευσης από τον Αύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v