Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα διαδήλωση για επανάληψη των εκλογών στη Σερβία

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση κατήγγειλαν «παρατυπίες στις εκλογές» της 17ης Δεκεμβρίου. Απεργία πείνας ξεκίνησε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρινίκα Τέπιτς.

Νέα διαδήλωση για επανάληψη των εκλογών στη Σερβία
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Βελιγραδίου το Σάββατο στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διαμαρτυρία για τις κοινοβουλευτικές και δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 17 Δεκεμβρίου.

Οι διαδηλωτές κυματίζοντας σερβικές σημαίες και κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Δεν δεχόμαστε» επευφημούσαν τη Μαρινίκα Τέπιτς, ηγέτιδα της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας «Σερβία κατά της Βίας», η οποία βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 18 Δεκεμβρίου.

Το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) κέρδισε το 46,72% των ψήφων στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της κρατικής εκλογικής επιτροπής.

«Αυτές οι εκλογές πρέπει να ακυρωθούν», είπε σύμφωνα με το Reuters η Τέπιτς στους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το ξενοδοχείο-ορόσημο Moskva. Η Τέπιτς ανέβηκε στη σκηνή με τη βοήθεια δύο συναδέλφων.

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης, η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις γενικές εκλογές, κατηγόρησε το SNS για εκτεταμένη νοθεία, την οποία οι αρχές αρνούνται.

Διεθνής αποστολή παρατηρητών αποφάνθηκε ότι το κυβερνών κόμμα απέκτησε αθέμιτο πλεονέκτημα μέσω της μεροληψίας των μέσων ενημέρωσης, της ανάρμοστης επιρροής του προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς και των εκλογικών παρατυπιών, όπως η εξαγορά ψήφων.

Οι σερβικές αρχές αρνούνται τυχόν παρατυπίες.

Η Γιοβάνα Τζόκοβιτς, 29χρονη προγραμματίστρια, είπε ότι ήρθε στη διαμαρτυρία με τους γονείς της που οδήγησαν στο Βελιγράδι από την κεντρική πόλη Κράλιεβο, 177 χιλιόμετρα νότια.

«Ήρθα εδώ για να εκφράσω τη διαφωνία μου με το εκλογικό αποτέλεσμα. Αισθάνομαι ευθύνη που βρίσκομαι εδώ», είπε η Τζόκοβιτς. «Οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες».

Η αντιπολίτευση πραγματοποιεί από τις 17 Δεκεμβρίου καθημερινές διαδηλώσεις κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων μπροστά από την εκλογική επιτροπή, προσελκύοντας αρκετές εκατοντάδες άτομα.

Η διαμαρτυρία του Σαββάτου διοργανώθηκε με τη στήριξη φοιτητικών οργανώσεων και της ProGlas, μιας πρωτοβουλίας διακεκριμένων διανοουμένων και ηθοποιών.

Η «Σερβία κατά της Βίας» ήρθε δεύτερη στις εκλογές με το 23,56% των ψήφων. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας ήταν τρίτο με 6,56%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v