Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλόκα Γερμανών αγροτών με τρακτέρ

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τα σχέδια της κυβέρνησης να βάλει τέλος σε δύο φοροαπαλλαγές που τους εξοικονομούν περίπου 900 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μπλόκα Γερμανών αγροτών με τρακτέρ

Γερμανοί αγρότες απέκλεισαν τους δρόμους με τρακτέρ τη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι στα σχέδια σταδιακής κατάργησης των γεωργικών επιδοτήσεων, σε μια πανεθνική δράση στην οποία, σύμφωνα με υπουργούς της κυβέρνησης, συμμετέχουν και ακροδεξιά στοιχεία. 

Kονβόι τρακτέρ και φορτηγών, μερικά στολισμένα με πανό διαμαρτυρίας που έγραφαν «Όχι μπύρα χωρίς αγρότες» και αφίσες από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), συγκεντρώθηκαν στους γερμανικούς δρόμους σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες τη Δευτέρα. Στο Βερολίνο, δεκάδες τρακτέρ απέκλεισαν την κεντρική λεωφόρο που οδηγεί στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων, του οποίου η επιστροφή από τις διακοπές την περασμένη εβδομάδα διακόπηκε από εξαγριωμένους αγρότες που προσπαθούσαν να εισβάλουν στο πλοίο στο οποίο επέβαινε, προειδοποίησε σε βίντεο ότι ακραίες ομάδες μπορούν να εκμεταλλευτούν το δικαίωμα των αγροτών να διαμαρτυρηθούν.

«Τα αιτήματα κυκλοφορούν μαζί με φαντασιώσεις πραξικοπήματος, εξτρεμιστικές ομάδες σχηματίζονται και εθνο-εθνικιστικά σύμβολα εμφανίζονται ανοιχτά», είπε ο Χάμπεκ.

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης να βάλει τέλος σε δύο φοροαπαλλαγές οι οποίες τους εξοικονομούν περίπου 900 εκατ. ευρώ ετησίως θα τους οδηγήσουν στην ανεργία. 

Η κυβέρνηση συνασπισμού αναγκάστηκε να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό για το 2024, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Νοεμβρίου που έκρινε αντισυνταγματικό το σχέδιό της να χρησιμοποιήσει κονδύλια που προορίζονταν για την πανδημία. 

Ωστόσο, οι αγρότες υποστηρίζουν ότι το βάρος αυτών των περικοπών έχει επιμεριστεί άδικα και αποφάσισαν να αποκλείσουν τις κύριες οδούς κυκλοφορίας για μια εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v