Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα ζυγίζει νέες ενέσεις με ειδικά ομόλογα $139 δισ. 

Οι αρχές αναζητούν περισσότερα χρήματα με τίτλους "υπερ-μακράς διάρκειας" για τη χρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο εντατικής προσπάθειας για τη στήριξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη.

Η Κίνα ζυγίζει νέες ενέσεις με ειδικά ομόλογα $139 δισ.

Οι νέοι κρατικοί τίτλοι αναμένεται να έχουν «πολύ μεγάλη» περίοδο αποπληρωμής. Η έκδοση ομολογιών του συγκεκριμένου είδους θα είναι η τέταρτη διαδοχική τα τελευταία 26 χρόνια.

Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο νέας έκδοσης ομολόγων 1 τρισ. γιουάν (139 δισ. δολ.) στο πλαίσιο ενός λεγόμενου ειδικού σχεδίου κρατικών τίτλων, καθώς οι αρχές αναζητούν περισσότερα χρήματα για τη χρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο εντατικής προσπάθειας για τη στήριξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη.

Η έκδοση ομολογιών του συγκεκριμένου είδους θα είναι η τέταρτη διαδοχική τα τελευταία 26 χρόνια. Η πρόταση στα ανώτατα κλιμάκια των υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής θα περιλαμβάνει την πώληση κρατικών ομολόγων «πολύ μεγάλης διάρκειας» για τη χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με τρόφιμα, ενέργεια, αλυσίδες εφοδιασμού και αστικοποίηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Σπάνια έχουν εκδοθεί τέτοιου είδους ομόλογα από την Κίνα:

Στον απόηχο της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης το 1998, για παράδειγμα, η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε ειδικά ομόλογα για την αναπλήρωση κεφαλαίων που αφορούσαν τις μεγάλες κρατικές τράπεζες.

Η πιο πρόσφατη πώληση ήταν το 2020, όταν οι αρχές εξέδωσαν αυτά τα ομόλογα αξίας 1 τρισ. γιουάν για να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη υπογραμμίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να μετατοπίσει την ευθύνη των δαπανών από τους τοπικούς αξιωματούχους που είναι φορτωμένοι με χρέη στις κεντρικές αρχές για να στηρίξουν μια οικονομία που παλεύει να διατηρήσει δυναμική.

Οι επίμονες αποπληθωριστικές πιέσεις, η συνεχιζόμενη κρίση ακινήτων και η ασθενής εγχώρια ζήτηση επιβαρύνουν την οικονομική  δραστηριότητα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυξάνοντας τις εκκλήσεις οικονομολόγων και επενδυτών για περαιτέρω τόνωση.

Η Κίνα πέρυσι χρησιμοποίησε επίσης επιπλέον πωλήσεις κρατικών ομολόγων για να βοηθήσει την οικονομία. Το Πεκίνο έκανε το ασυνήθιστο βήμα της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2023 σχεδόν στο 3,8% του ΑΕΠ. Μια ενέργεια που περιελάβανε την έκδοση πρόσθετου δημόσιου χρέους αξίας 1 τρισ. γιουάν για να υποστηρίξει μέτρα ανακούφιση από καταστροφές και την στήριξη του κατασκευαστικού τομέα.

Τα υπερ-μακράς διάρκειας ομόλογα εξακολουθούν «να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν όλες τις δημοσιονομικές προκλήσεις», έγραψαν οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. σε σημείωμα.

«Πιστεύουμε ότι η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να παραμείνει σταθερή φέτος, αλλά αναγνωρίζουμε την αβεβαιότητα γύρω από τον ακριβή συνδυασμό της έκδοσης κρατικών ομολόγων στο μέλλον», πρόσθεσαν.

Οι πωλήσεις αναμένεται να προγραμματιστούν για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Περίπου τα μισά από τα έσοδα από την πρόσθετη πώληση ομολόγων που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο εξακολουθούν να είναι σε χρήση στις αρχές του 2024.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το επίσημο δημοσιονομικό έλλειμμα του τρέχοντος έτους - το οποίο θα καθοριστεί τον Μάρτιο στη βασική ετήσια πολιτική συγκέντρωση του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, μπορεί να είναι παρόμοιο ή ελαφρώς μεγαλύτερο από το περσινό. Το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2023 έφτασε τα 8,7 τρισ. γιουάν.

Ο υπουργός Οικονομικών Λαν Φοάν είπε ότι ο δείκτης χρέους της κυβέρνησης είναι «σε λογικό εύρος». Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι «επεκτείνουν κατάλληλα τις δαπάνες και καλύπτουν ρεαλιστικές ανάγκες, ενώ εξοικονομούν χώρο για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων και προκλήσεων στο μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v