Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύει με €360 εκατ. τη στρατιωτική παρουσία της στην Αρκτική η Δανία

Δεκαετές πλάνο με νέα drones για την ενίσχυση της δανέζικης κυριαρχίας σε Γροιλανδία και Νησιά Φερόε, τη διασφάλιση ότι η Aρκτική θα παραμείνει «περιοχή χαμηλής έντασης» και την επίτευξη των στόχων του ΝΑΤΟ.

Ενισχύει με €360 εκατ. τη στρατιωτική παρουσία της στην Αρκτική η Δανία

Η Δανία θα δαπανήσει 2,7 δισ. κορόνες (360 εκατ. ευρώ) την επόμενη δεκαετία για να αποκτήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας που θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση της Αρκτικής και του Βόρειου Ατλαντικού, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη δανική κυριαρχία στη Γροιλανδία και τα Νησιά Φερόε.

Τα drones θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι η Aρκτική θα παραμείνει «περιοχή χαμηλής έντασης», υποστηρίζοντας «την επιτήρηση και επιβολή της κυριαρχίας», σύμφωνα με συναινετική απόφαση της κυβέρνησης στην Κοπεγχάγη και ευρείας πλειοψηφίας κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η Δανία, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια και την άμυνα στις αυτοδιοικούμενες περιοχές της Γροιλανδίας και των Νήσων Φερόε, «πρέπει στο μέλλον να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν.

Οι βουλευτές συμφώνησαν το 2021 να διαθέσουν 750 εκατ. κορόνες για την απόκτηση δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας, αλλά η κυβέρνηση έκτοτε διαπίστωσε ότι η επιχείρηση θα ήταν «σημαντικά πιο ακριβή». Η νέα χρηματοδότηση, η οποία καλύπτει επίσης το κόστος αμοιβών και λειτουργικών εξόδων για τα drones έως το 2033, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης, δεκαετούς συμφωνίας-πλαίσιο για την ενίσχυση της άμυνας της σκανδιναβικής χώρας και την επίτευξη των στόχων του ΝΑΤΟ.

Τα κόμματα δήλωσαν επίσης ότι προτίθενται να ενισχύσουν ένα νέο πρόγραμμα βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης για την Αρκτική στη Γροιλανδία, αφού ο πρώτος γύρος αιτήσεων προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον στα τέλη του περασμένου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v