Ευρώπη κατά Ισραήλ για το «όχι» σε Παλαιστινιακό Κράτος

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν «συνέπειες» που θα αντιμετωπίσει το Τελ Αβίβ, αν συνεχίσει να αρνείται τη λύση των «δύο κρατών». Οργή για τη στάση Νετανιάχου.

Ευρώπη κατά Ισραήλ για το «όχι» σε Παλαιστινιακό Κράτος

Η ΕΕ προέτρεψε τα κράτη-μέλη να επιβάλουν «συνέπειες» στο Ισραήλ εάν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίσει να αντιτίθεται στο παλαιστινιακό κράτος, καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να εντείνουν την πίεση στον πρωθυπουργό για να προωθήσει τις προσπάθειες για μακροπρόθεσμη ειρήνη.

Η προτεινόμενη απειλή, που θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία για τη στάση του Ισραήλ μεταξύ πολλών από τους δυτικούς συμμάχους του, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών αμάχων από τον πόλεμο στη Γάζα, πυροδοτώντας αστάθεια σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να «παρουσιάσουν τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εμπλοκή ή η μη εμπλοκή» σχετικά με το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο που περιλαμβάνει ίδρυση Παλαιστικιανού Κράτους και την αμοιβαία αναγνώριση κυριαρχίας — τη λεγόμενη λύση δύο κρατών — προτείνουν οι Βρυξέλλες σε έγγραφο που κυκλοφόρησε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της συνεδρίασης της Δευτέρας, σύμφωνα με  τους Financial Times.

Ο Νετανιάχου με νέες δηλώσεις το Σαββατοκύριακο επιμένει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει τον «έλεγχο ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του Ιορδάνη [ποταμού]», έδαφος που περιλαμβάνει την πολιορκημένη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στη συνέχεια, επανέλαβε αυτή τη θέση μετά από μια κλήση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ο Νετανιάχου θα μπορούσε να είναι ανοιχτός σε συμβιβασμούς.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Κυριακή ότι η άρνηση αποδοχής μιας λύσης δύο κρατών και «η άρνηση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στο κράτος είναι απαράδεκτη. Το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να χτίσει το δικό του κράτος πρέπει να αναγνωριστεί από όλους».

Η μακροπρόθεσμη δεδηλωμένη θέση της ΕΕ είναι για μια λύση δύο κρατών, ένα αίτημα που έχουν επαναλάβει οι ηγέτες του ευρωπαϊκού μπλοκ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς που προκάλεσε την εισβολή στη Γάζα. Περισσότεροι από 25.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, σύμφωνα με αξιωματούχους στην επικράτεια.

Ενώ η επιρροή της ΕΕ στο Ισραήλ είναι σημαντικά ασθενέστερη από αυτή των ΗΠΑ, έχει πετύχει ειδικές προνομιακές  συμφωνίες διασύνδεσης με εμπορικά και επενδυτικά οφέλη, ένα καθεστώς που έχει κάνει την ΕΕ τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Ισραήλ.

«Προτείνουμε κάποιες ιδέες στα κράτη-μέλη. Και μέρος αυτών των ιδεών. . . είναι πώς θα τεθούν διάφορες προϋποθέσεις στο μέλλον για να δούμε πώς μπορούμε να πετύχουμε. . . τη λύση των δύο κρατών», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ για την πρόταση.

«Υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα» για το Ισραήλ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αναφέροντας τα οφέλη που προσφέρει αυτή τη στιγμή η ΕΕ στο Ισραήλ στο πλαίσιο της συμφωνίας διασύνδεσης.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η πρόταση αντανακλά την οργή που επικρατεί μεταξύ πολλών από τα 27 μέλη του μπλοκ για την άρνηση του Ισραήλ να συμμετάσχει στο σχέδιο των δύο κρατών, αλλά προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις της Δευτέρας θα είναι «προκαταρκτικές» και ότι οποιαδήποτε ενέργεια θα γίνει «με μικρά βήματα».

«Είναι δύσκολο να επιβληθείς στον Νετανιάχου», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος. «Αλλά μπορεί να μην είναι εδώ για πάντα».

Οι ειρηνευτικές απαιτήσεις της ΕΕ που εκτίθενται στο έγγραφο της πρότασης περιλαμβάνουν «ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος που ζει δίπλα-δίπλα με το Ισραήλ, σε ειρήνη και ασφάλεια, με πλήρη ομαλοποίηση και ουσιαστική ανάπτυξη της ασφάλειας και της οικονομικής συνεργασίας».

«Ένα ουσιαστικό στοιχείο του Ειρηνευτικού Σχεδίου θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας για το Ισραήλ και για το μελλοντικό ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης, υπό την προϋπόθεση της πλήρους αμοιβαίας διπλωματικής αναγνώρισης και ενσωμάτωσης τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Ισραέλ Κατς, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, πρόκειται να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα. Ο παλαιστίνιος αντίστοιχός του Ριάντ Αλ-Μαλίκι, θα παρευρεθεί χωριστά, ενώ ομόλογοί του από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών, Αχμέντ Αμπούλ Χέιτ, θα συμμετάσχουν σε γεύμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v