Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ερντογάν επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων ο Τούρκος πρόεδρος ενέκρινε την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Xαιρετίζει την απόφαση ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Ο Ερντογάν επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε την Πέμπτη την απόφαση της τουρκικής Βουλής να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μετά από μήνες διαβουλεύσεων, η ολομέλεια του κοινοβουλίου στην Άγκυρα είχε εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας την Τρίτη, με 287 ψήφους υπέρ, 55 κατά και 4 λευκά σε σύνολο 600 βουλευτών. 

Το έγγραφο θα κατατεθεί τώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε ανάρτηση του στο X ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε την έγκριση της σουηδικής υποψηφιότητας από την Τουρκία. Με την απόφαση αυτή επιτεύχθηκε ένα σημαντικό ορόσημο για την πορεία της Σουηδίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, έγραψε.

Η Τουρκία είχε καθυστερήσει να δεχτεί την πρόταση της Σουηδίας, η οποία πρέπει να υπογραφεί από όλα τα μέλη. Η Άγκυρα πέρασε μήνες επιμένοντας ότι η σκανδιναβική χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα για να πατάξει τους υποστηρικτές των αυτονομιστικών ομάδων που είναι παράνομες στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Η απάντηση της Σουηδίας ήταν ότι συμμορφώθηκε με τα κριτήρια ένταξης του ίδιου του ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα πράγματι αυστηροποίησε τους νόμους κατά της τρομοκρατίας και ήρε τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v