Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βόρεια Μακεδονία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ταλάτ Τζαφέρι

Θα είναι ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός της χώρας, αν και σε υπηρεσιακή κυβέρνηση 100 ημερών που θα οδηγήσει στις εκλογές του Μαΐου. Μπαίνει στην κυβέρνηση και το δεξιό VMRO.

Βόρεια Μακεδονία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ταλάτ Τζαφέρι

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι ανέθεσε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης της χώρας στον μέχρι σήμερα πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το DUI, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας, θα καταθέσει αύριο Σάββατο στη Βουλή το πρόγραμμα και τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ την Κυριακή θα ακολουθήσει η σχετική συζήτηση στο Σώμα, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι χθες παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της χώρας ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι λόγω της εκλογικής νομοθεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα μέχρι τις εκλογές.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου, επομένως με βάση το χρονοδιάγραμμα θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση την Κυριακή 28 Ιανουαρίου.

Ήδη πριν από τριάμισι χρόνια, τα δύο μεγάλα συγκυβερνώντα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του οποίου ηγείται σήμερα ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και το αλβανικό DUI του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, είχαν συμφωνήσει ότι ο επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι πρόσωπο που θα υποδειχθεί από το DUI. Το αλβανικό κόμμα επέλεξε για τη θέση τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος θα είναι ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, έστω και για 100 ημέρες. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, με εξαίρεση δύο χαρτοφυλάκια, του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Εργασίας τα οποία θα καταλάβει το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE, καθώς βάσει της σχετικής νομοθεσίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση συμμετέχει και η αντιπολίτευση, ώστε η κυβέρνηση να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική.

Ωστόσο, παρότι αποφάσισε να συμμετέχει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, το VMRO-DPMNE θα απέχει, όπως ανέφερε, από την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, επειδή θεωρεί τον Τζαφέρι ως «ακατάλληλο» για πρωθυπουργό.

Νέος πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, στη θέση του Ταλάτ Τζαφέρι που παραιτήθηκε νωρίτερα σήμερα ώστε να αναλάβει από την Κυριακή (28/01) τα καθήκοντα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού εξελέγη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SDSM Γιόβαν Μίτρεσκι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v