Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοικτός εκβιασμός στην Ουγγαρία για να στηρίξει το ουκρανικό πακέτο

Οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται να χτυπήσουν ανοικτά την οικονομία της χώρας αν επιμείνει την Πέμπτη στο βέτο ο Ορμπαν. Στόχος να κόψουν τη ροή κεφαλαίων και χτυπηθεί το φιορίνι.

Ανοικτός εκβιασμός στην Ουγγαρία για να στηρίξει το ουκρανικό πακέτο

Η ΕΕ θα σαμποτάρει την οικονομία της Ουγγαρίας εάν η Βουδαπέστη μπλοκάρει τη νέα βοήθεια προς την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας, βάσει ενός εμπιστευτικού σχεδίου που εκπονήθηκε από τις Βρυξέλλες και σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση στη μάχη μεταξύ της ΕΕ και του πιο φιλορωσικού κράτους μέλους της.

Σε ένα έγγραφο που συντάχθηκε από αξιωματούχους της ΕΕ και είδαν οι Financial Τimes, οι Βρυξέλλες περιέγραψαν μια στρατηγική ώστε να στοχεύσουν ρητά τις οικονομικές αδυναμίες της Ουγγαρίας, να θέσουν σε κίνδυνο το νόμισμά της και να οδηγήσουν σε κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε μια προσπάθεια που θα βλάψει «θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» εάν η Βουδαπέστη αρνηθεί να άρει το βέτο κατά της βοήθειας προς το Κίεβο.

Ο Βίκτορ Όρμπαν (φωτ.), ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, δεσμεύτηκε να εμποδίσει τη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την παροχή 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών την Πέμπτη. Εάν δεν υποχωρήσει, άλλοι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτούν δημοσίως ότι θα διακόψουν οριστικά τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς τη Βουδαπέστη με σκοπό να τρομάξουν τις αγορές, επιταχύνοντας την πτώση του νομίσματος (φιορίνι) της χώρας και οδηγώντας σε αύξηση του κόστους δανεισμού, επισημαίνεται στο έγγραφο.

«Αυτή είναι η Ευρώπη που λέει στον Βίκτορ Όρμπαν «φτάνει πια. ήρθε η ώρα να μπούμε στη σειρά. Μπορεί να έχεις ένα πιστόλι, αλλά εμείς έχουμε το μπαζούκα», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθυντής Ευρώπης στο Eurasia Group, μια εταιρεία συμβούλων.

Το έγγραφο επισημαίνει ότι «σε περίπτωση μη συμφωνίας στη [σύνοδο κορυφής] της 1ης Φεβρουαρίου, άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δηλώσουν δημοσίως υπό το φως της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς του Ούγγρου πρωθυπουργού... πως δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα χορηγούνται κονδύλια της ΕΕ στη Βουδαπέστη».

Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση, «οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ενδέχεται να ενδιαφέρονται λιγότερο να επενδύσουν στην Ουγγαρία», ανέφερε το έγγραφο. Μια τέτοια τιμωρία «θα μπορούσε γρήγορα να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση του κόστους χρηματοδότησης του δημόσιου ελλείμματος και πτώση του νομίσματος».

Ο Γιάνος Μπόκα, υπουργός ΕΕ της Ουγγαρίας, είπε στους FT ότι η Βουδαπέστη δεν γνώριζε για την οικονομική απειλή, αλλά ότι η χώρα του «δεν υποκύπτει στις πιέσεις». «Η Ουγγαρία δεν δημιουργεί σύνδεση μεταξύ της υποστήριξης για την Ουκρανία και της πρόσβασης σε κονδύλια της ΕΕ και απορρίπτει το να γίνεται από άλλα μέρη», είπε. «Η Ουγγαρία συμμετέχει και θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις».

Ωστόσο, ως ένδειξη της αυξανόμενης πίεσης στη Βουδαπέστη για συμβιβασμό, ο Μπόκα είπε ότι η Βουδαπέστη έστειλε μια νέα πρόταση στις Βρυξέλλες το Σάββατο, διευκρινίζοντας ότι είναι πλέον ανοιχτή στη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το πακέτο της Ουκρανίας και ακόμη και στην έκδοση κοινού χρέους για τη χρηματοδότησή του. εάν προστεθούν όροι που θα έδιναν στη Βουδαπέστη την ευκαιρία να αλλάξει γνώμη αργότερα.

Το έγγραφο, που εκπονήθηκε από έναν αξιωματούχο του Συμβουλίου της ΕΕ, το όργανο των Βρυξελλών που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, παρουσιάζει τις οικονομικές ευπάθειες της Ουγγαρίας — συμπεριλαμβανομένων του «πολύ υψηλού δημόσιου ελλείμματος», του «πολύ υψηλού πληθωρισμού», του αδύναμου νομίσματος και του υψηλότερου επιπέδου στην ΕΕ σε ότι αφορά το κόστος εξυπηρέτησης χρέους ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Επισημαίνει πώς «θέσεις εργασίας και ανάπτυξη... εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό» από τη διεθνή χρηματοδότηση που βασίζεται στα υψηλά επίπεδα χρηματοδότησης της ΕΕ.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου της ΕΕ είπε ότι δεν σχολιάζει διαρροές.

Οι Βρυξέλλες έχουν χρησιμοποιήσει τη χρηματοοικονομική τους δύναμη κατά των κρατών μελών στο παρελθόν, όπως με την Πολωνία και την Ουγγαρία σχετικά με ανησυχίες για το κράτος δικαίου και την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης, αλλά μια στρατηγική που αποβλέπει στην υπονόμευση της οικονομίας ενός κράτους μέλους θα σηματοδοτούσε ένα σημαντικό νέο βήμα για το μπλοκ.

Τρεις διπλωμάτες της ΕΕ είπαν στους FT ότι πολλές χώρες υποστήριξαν το σχέδιο. «Η διάθεση έχει γίνει πιο σκληρή», είπε ένας. «Τι είδους ένωση έχουμε αν επιτρέψουμε αυτού του είδους τη συμπεριφορά;»

Ένας άλλος είπε: «Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Είναι εκβιασμός».

Ο Μπόκα είπε στους FT ότι η Βουδαπέστη ήθελε «να διερευνήσει την πιθανότητα μιας πιο εποικοδομητικής και ευρωπαϊκής λύσης» και σημείωσε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει το σχέδιο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ εάν της δοθεί ετήσιο βέτο στις πληρωμές. Άλλες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αρνηθεί αυτήν την πρόταση, καθώς φοβούνται ότι ο Όρμπαν θα επιδιώκει να την εμποδίσει κάθε χρόνο για να αποσπάσει περαιτέρω παραχωρήσεις.

Ωστόσο, ένας από τους διπλωμάτες πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» ο Όρμπαν να ασκήσει βέτο στη χρηματοδότηση.

Ο Μπόκα είπε ότι «η πολιτική πίεση στην Ουγγαρία είναι συνεχής και ισχυρή», αλλά ότι δεν επηρέασε τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του. «Έπρεπε να κάνουμε ένα βήμα και πιστεύουμε ότι το άλλο μέρος θα είναι εξίσου ευέλικτο», πρόσθεσε.

Ενώ 26 κράτη μέλη έχουν ένα σχέδιο Β για να στείλουν χρήματα στο Κίεβο εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, αυτό θα απαιτούσε την επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια, προκαλώντας καθυστερήσεις και αβεβαιότητα.

Πολλές πρωτεύουσες έχουν εξετάσει εάν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα επέτρεπε στις Βρυξέλλες να αφαιρέσουν τα δικαιώματα ψήφου από τη Βουδαπέστη ή, είπε ένας διπλωμάτης, να εμποδίσουν την εκταμίευση χρημάτων. Ωστόσο, άλλοι έχουν απορρίψει την ιδέα δεδομένου ότι απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη και πολλές χώρες είναι απρόθυμες να εφαρμόσουν μια τόσο σοβαρή κύρωση.

Ο Μπόκα είπε ότι είναι σημαντικό να «διατηρηθεί η ενότητα της ΕΕ», προσθέτοντας: «Γι’ αυτό είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε συμβιβασμούς εφόσον δεν επηρεάζουν τα ζωτικά μας συμφέροντα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εάν η συμβιβαστική προσπάθεια αποτύχει, η αρχική πρόταση της Ουγγαρίας για ένα ξεχωριστό ταμείο για την Ουκρανία εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ θα ήταν η προτίμηση της Βουδαπέστης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v