Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνές Δικαστήριο: Ένοχη η Ρωσία για μη καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Ωστόσο, το δικαστήριο του ΟΗΕ δεν διέταξε την καταβολή αποζημίωσης, όπως ζητούσε το Κίεβο. Επίσης αποφάνθηκε ότι η Μόσχα δεν προστάτεψε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Κριμαία, χωρίς όμως να αποδειχθεί ο ουκρανικός ισχυρισμός περί φυλετικών διακρίσεων.

Διεθνές Δικαστήριο: Ένοχη η Ρωσία για μη καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε σήμερα ότι η Ρωσία παραβίασε ορισμένα τμήματα συνθήκης του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς δεν διερεύνησε την οικονομική υποστήριξη αυτονομιστικών ομάδων στην ανατολική Ουκρανία το 2014. Ωστόσο, δεν διέταξε την καταβολή αποζημίωσης, όπως είχε ζητήσει η Ουκρανία.

Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών αρνήθηκε να αποφανθεί συγκεκριμένα σχετικά με τη φερόμενη ρωσική ευθύνη για την κατάρριψη της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών (Malaysia Airlines) πάνω από την ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014, όπως είχε ζητήσει το Κίεβο.

To ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ δήλωσε επίσης, ως προς το δεύτερο μέρος των κατηγοριών, ότι η Ουκρανία δεν απέδειξε την πλειονότητα των γεγονότων φυλετικών διακρίσεων σε βάρος των Τατάρων και των Ουκρανών στην Κριμαία.

Από την άλλη, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ρωσία δεν μπόρεσε να υπερασπίσει τα δικαιώματα των Ουκρανών στην Κριμαία, όπου μειώθηκε απότομα ο αριθμός των μαθητών που διδάσκονται στην ουκρανική γλώσσα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ρωσία παραβίασε τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της σύμβασης για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων, αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Οι αποφάσεις αποτέλεσαν νομικό πλήγμα για το Κίεβο. Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα της Ουκρανίας να διατάξει αποζημιώσεις και για τις δύο παραβιάσεις και διέταξε μόνο τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις συνθήκες.

Η απόφαση του δικαστηρίου λήφθηκε κατόπιν προσφυγής της Ουκρανίας, η οποία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι υποστηρίζει τους ένοπλους αποσχιστές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία και παραβιάζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην προσαρτηθείσα Κριμαία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v