Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκοπική διολίσθηση για τη γερμανική Ακροδεξιά

Υποχωρεί κατά τρεις μονάδες η AfD, μετά τις συνεχείς διαδηλώσεις εναντίον του κόμματος. Χαμηλές έως πολύ χαμηλές πτήσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Διχασμένη η γερμανική κοινωνία για τη στήριξη ή μη στην Ουκρανία.

Δημοσκοπική διολίσθηση για τη γερμανική Ακροδεξιά

Αξιοσημείωτη φθορά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και εμφάνιση του νέου κόμματος «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) πάνω από το όριο εισόδου στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική βουλή, καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ωστόσο παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά, συγκεντρώνοντας συνολικά 32%, σχεδόν όσο και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

Στο «Πολιτικό Βαρόμετρο» που πραγματοποιείται για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, τα δεξιά CDU/SCU διατηρούν σαφές προβάδισμα με 31%, ενώ η ακροδεξιά AfD παραμένει δεύτερη δύναμη, με 19% και απώλεια τριών μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ακολουθεί με 15%, ενισχυόμενο κατά δύο μονάδες, ενώ οι Πράσινοι χάνουν μία μονάδα και περιορίζονται στο 13%, τη χειρότερη επίδοσή τους στο «Πολιτικό Βαρόμετρο» τα τελευταία έξι χρόνια. Η αριστερή BSW, στη δεύτερή της καταγραφή για τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, υπερβαίνει το όριο του 5% και συγκεντρώνει 6%, δύο μονάδες περισσότερο από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων, αντιθέτως, παραμένει κάτω από το εκλογικό μέτρο, με 4%, χωρίς μεταβολή του ποσοστού του, και η Αριστερά, το κόμμα απ' όπου έφυγε η κυρία Βάγκενκνεχτ, χάνει ακόμη μια μονάδα και μένει στο 3%.

Οι πολίτες εξακολουθούν να εκφράζουν δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Το 66% εκτιμά ότι κάνει «κακή δουλειά» και μόνο το 28% έχει αντίθετη άποψη. Χαμηλές ωστόσο είναι και οι προσδοκίες από ενδεχόμενη κυβέρνηση με επικεφαλής την Χριστιανική Ένωση. Μόνο το 31% πιστεύει ότι CDU/CSU «θα τα πήγαιναν καλύτερα» αν ήταν στην κυβέρνηση, ενώ το 50% δηλώνει ότι «δεν θα υπήρχε μεγάλη διαφορά» και το 15% περιμένει ακόμη χειρότερες επιδόσεις.

Σχετικά με τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συμμαχίες, το 73% των ερωτηθέντων και το 88% μεταξύ των ψηφοφόρων της Ένωσης στηρίζουν την επίσημη θέση της ηγεσίας του κόμματος που απορρίπτει οποιαδήποτε συνεργασία με την ακροδεξιά. Ευρεία επίσης είναι και η στήριξη των πολιτών στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά της AfD, με 79% να εκφράζει θετική άποψη και αρνητικά να τοποθετείται μόνο το 16%. Το 38% εκτιμά ότι οι διαδηλώσεις αποδυναμώνουν την AfD, το 39% δεν αναμένει σημαντική επίδραση και το 18% πιστεύει ότι το κόμμα τελικά ευνοείται. Το 72% βλέπει την AfD ως «απειλή για τη δημοκρατία» και το 53% τάσσεται υπέρ μιας πιθανής απαγόρευσης του κόμματος.

Η δημοσκόπηση ασχολείται όμως και με το ζήτημα του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει εκτεταμένα μέτρα λιτότητας. Τα χρήματα που λείπουν, σύμφωνα με το 58%, θα πρέπει να αντληθούν από περικοπές δαπανών, το 20% ζητά επιπλέον δανεισμό και το 13% μεγαλύτερη φορολόγηση. Το 40% τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης του «φρένου χρέους».

Μοιρασμένα είναι τα ποσοστά σε σχέση με τη συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία, καθώς το 33% ζητά ακόμη μεγαλύτερη γερμανική στήριξη και ακριβώς το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι η κατάσταση πρέπει να παραμείνει ως έχει. Το 28% πιστεύει ότι η Δύση πρέπει να περιορίσει την στήριξη που παρέχει στο Κίεβο και το 42% θα ήθελε την παραίτηση της Ουκρανίας από τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία.

Στη διερεύνηση της δημοτικότητας των πολιτικών, ο υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD) παραμένει ο δημοφιλέστερος, ακολουθούν ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χέντρικ Βουστ (CDU) και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU), ενώ με αρνητικό πρόσημο κατατάσσονται κατόπιν ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι), η αρχηγός του SWR Ζάρα Βάγκενκνεχτ, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της AfD Αλίς Βάιντελ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v