Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Ανάγκη για καινοτόμες λύσεις στην αμυντική βιομηχανία

Η Γκαμπριέλ δήλωσε ότι οι εξωτερικοί πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται και μαζί τους οι στρατιωτικές συγκρούσεις. Όσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι αυτοί τόσο αυξάνεται η ανάγκη για καινοτόμες λύσεις στον τομέα της άμυνας.

ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Ανάγκη για καινοτόμες λύσεις στην αμυντική βιομηχανία

Η επιστροφή στην Ευρώπη ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας και υψηλής έντασης συνιστά σημαντική αλλαγή στο στρατηγικό περιβάλλον της ΕΕ, η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια με σοβαρές συνέπειες σε πολλούς τομείς, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Μαρίγια Γκαμπριέλ κατά την ομιλία της σε συνέδριο για την αμυντική βιομηχανία και την καινοτομία -- το πρώτο μέρος των επίσημων εκδηλώσεων για την 20ή επέτειο της ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ.

Εγκαινιάζοντας το συνέδριο, η Γκαμπριέλ δήλωσε ότι οι εξωτερικοί πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται και μαζί τους οι στρατιωτικές συγκρούσεις. Όσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι αυτοί τόσο αυξάνεται η ανάγκη για καινοτόμες λύσεις στον τομέα της άμυνας. Όπως τόνισε, οι απειλές για τις δημοκρατικές κοινότητες και τις αρχές και τις αξίες που υποστηρίζουν αυξάνονται τα τελευταία χρόνια: παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις, που παράγονται ήδη με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, κυβερνοεπιθέσεις, κλοπή δεδομένων, που θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρα συστήματα να καταρρεύσουν λόγω κακόβουλων επιρροών που προκαλούνται από τεχνολογικά μέσα.

"Η αυξανόμενη ένταση και η αστάθεια σε πολλές από τις γειτονικές μας περιοχές απαιτούν μια ακόμη πιο πειστική γεωπολιτική τοποθέτηση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με βάση μια κοινή προσέγγιση που θα στοχεύει στην αποτροπή, την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας και τις στοχευμένες επενδύσεις σε αμυντικές ικανότητες", υποστήριξε.

Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, η ΕΕ έχει επιτύχει πρωτοφανή πρόοδο στη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της και την παροχή βοήθειας. "Αναμένουμε μια μεγάλης κλίμακας και μακροπρόθεσμη απάντηση από την υπό ανάπτυξη στρατηγική της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας", δήλωσε.

Οι προσπάθειες αυτές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία σήμερα, στο πλαίσιο του διαφορετικού περιβάλλοντος ασφαλείας ακριβώς δίπλα στα σύνορα της ΕΕ, "με τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και όλες τις παγκόσμιες προκλήσεις που απορρέουν από αυτή την παράνομη επίθεση κατά μιας κυρίαρχης χώρας".

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τα υπουργεία Άμυνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης, και Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν οι υπουργοί Άμυνας Τοντόρ Ταγκάρεφ, Καινοτομίας και Ανάπτυξης Μιλένα Στοΐτσεβα, Παιδείας και Επιστημών Γκαλίν Τσόκοφ, καθώς και αναπληρωτές υπουργοί και ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Εθνοσυνέλευσης Χρίστο Γκάντζεφ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v