Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δανία: H Ρωσία μπορεί να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ μέσα στην επόμενη τριετία

Ο Τρελς Λουντ Πούλσεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα μπορούσε να υπάρξει άμεση σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, η οποία θα δοκιμάσει τη δέσμευση συλλογικής άμυνας της συμμαχίας.

Δανία: H Ρωσία μπορεί να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ μέσα στην επόμενη τριετία

Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ μέσα σε μόλις τρία χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Δανίας.

Ο Τρελς Λουντ Πούλσεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα μπορούσε να υπάρξει άμεση σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, η οποία θα δοκιμάσει τη δέσμευση συλλογικής άμυνας της συμμαχίας.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι μέσα σε μια περίοδο τριών έως πέντε ετών, η Ρωσία θα δοκιμάσει το Άρθρο 5 και την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ. Αυτή δεν ήταν η εκτίμηση του ΝΑΤΟ το 2023. Αυτές είναι νέες πληροφορίες που έρχονται στο προσκήνιο τώρα», είπε ο Πούλσεν στην εφημερίδα Jyllands-Posten.

Οι ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιούν όλο και συχνότερα τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ την επόμενη δεκαετία. Ιδιαίτερα, πολλοί ανησυχούν ότι μια εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να εμψυχώσει περαιτέρω τη Ρωσία.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας έχουν προειδοποιήσει φέτος τους πολίτες της να προετοιμαστούν ψυχικά για πόλεμο, ενώ Γερμανοί και οι Εσθονοί υπουργοί εκτίμησαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ εντός πέντε έως οκτώ ετών.

Ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σε περαιτέρω χρηματοδότηση και να αυξήσουν την παραγωγή όπλων για την Ουκρανία, η Ρωσία έχει εντείνει την παραγωγή όπλων και έχει εξασφαλίσει προμήθειες από χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

«Υπάρχει λόγος να ανησυχούμε πραγματικά», είπε ο Πούλσεν. «Η ικανότητα της Ρωσίας να παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό έχει αυξηθεί τρομερά. . . Η Ρωσία έχει δυνητικά τη βούληση να εξαπολύσει επιθέσεις. Τώρα μπορεί να έχουν και την ικανότηταμ, από άποψη στρατιωτικής ικανότητας, νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε» πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v