Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΑΤΟ «δύο ταχυτήτων» προτείνει σύμβουλος του Τραμπ

Πλήρης προστασία μόνο σε χώρες που τηρούν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, τονίζει πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ. Σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2025 για να συζητηθεί το μέλλον της συμμαχίας.

ΝΑΤΟ «δύο ταχυτήτων» προτείνει σύμβουλος του Τραμπ

Πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι θα πιέσει για αλλαγές στο ΝΑΤΟ αν ο πρώην πρόεδρος επιστρέψει στην εξουσία, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να χάσουν κάποια κράτη μέλη την προστασία που παρέχει το Άρθρο 5. 

Ο απόστρατος υποστρατηγός Κιθ Κέλογκ και άλλοτε προσωπάρχης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, δήλωσε στο Reuters  ότι αν ένα από τα 31 μέλη της αμυντικής συμμαχίας δεν δαπανά τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ του για την άμυνα, όπως έχει συμφωνηθεί, ο ίδιος θα τασσόταν υπέρ της άρσης της παροχής προστασίας βάσει του Άρθρου 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης.

Το Άρθρο 5 ορίζει ότι μια επίθεση εναντίον ενός μέλους της συμμαχίας θεωρείται επίθεση εναντίον όλων και τα μέλη της συμμαχίας πρέπει να αντιδράσουν κατάλληλα. Χωρίς αυτή την πρόβλεψη, μια χώρα της συμμαχίας δεν θα είχε την εγγύηση ότι οι υπόλοιπες χώρες θα έσπευδαν να τη βοηθήσουν αν δεχόταν επίθεση. 

«Αλλά αν πρόκειται να συμμετέχεις σε μια συμμαχία, τότε να συνεισφέρεις στη συμμαχία, να είσαι μέρος της συμμαχίας» τόνισε ο Κέλογκ.

Ο ίδιος αρνήθηκε να διευκρινίσει αν έχει συζητήσει τη συγκεκριμένη πρόταση του με τον Τραμπ, αν και είπε ότι έχουν συζητήσει συχνά για το μέλλον του ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε ότι αν ο Τραμπ αναδειχθεί νικητής στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, πιθανότατα θα προτείνει μια σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2025 για να συζητηθεί το μέλλον της συμμαχίας. Είπε ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε στη συνέχεια να μετεξελιχθεί σε μια «συμμαχία δύο ταχυτήτων», στην οποία ορισμένα μέλη θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη προστασία με βάση τη συμμόρφωσή τους στα ιδρυτικά άρθρα του ΝΑΤΟ.

Εκτός από την απώλεια της προστασίας του Άρθρου 5, συνέχισε ο Κέλογκ, θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες λιγότερο σοβαρές συνέπειες, όπως η απώλεια πρόσβασης σε εκπαίδευση ή σε κοινούς πόρους εξοπλισμού. Οι χώρες μέλη, πρόσθεσε, θα πρέπει να αισθάνονται ελεύθερες να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v