Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Απειλή διάσπασης του μετώπου σε πέντε κρίσιμα σημεία

Ισως στη χειρότερη συγκυρία, μετά τους πρώτους μήνες του πολέμου, βρίσκονται οι Ουκρανοί. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Αβντιίβκα και προελαύνουν σε πέντε άξονες, κατα μήκος του μετώπου, απειλώντας με διάσπαση, ενώ οι αμυνόμενοι ξεμένουν από πυρομαχικά και εφεδρείες. Τι αναφέρουν οι ΝΥΤ σε αναλυτικό θέμα τους.

Ουκρανία: Απειλή διάσπασης του μετώπου σε πέντε κρίσιμα σημεία

Σε έναν απεγνωσμένο αγώνα ενάντια στη ρωσική επίθεση βρίσκεται η Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το ουκρανικό προπύργιο Αβντιίβκα πριν από τα ξημερώματα του Σαββάτου - ήταν το πρώτο σημαντικό κέρδος της Μόσχας στο πεδίο μάχης από τότε που κατέλαβε το Μπαχμούτ τον περασμένο Μάιο.

Ωστόσο, σε ολόκληρο το μέτωπο μήκους 600 μιλίων, η Ουκρανία έχει έλλειψη σε πυρομαχικά. Χωρίς νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, αγωνίζεται να αναπληρώσει τις δικές της εξαντλημένες δυνάμεις μετά από δύο χρόνια βίαιων μαχών.

Η επίθεση της Ρωσίας έχει χωριστεί σε πέντε μεγάλες γραμμές, που εκτείνονται σε πόλεις σε μεγάλο μέρος του μετώπου στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Ακολουθεί η κατάσταση της επίθεσης της Ρωσίας σε πέντε κρίσιμα σημεία, όπως την καταγράφουν οι New York Times:

1. Αβντιίβκα

Η Ρωσία κατέλαβε ένα μακροχρόνιο προπύργιο της Ουκρανίας.

Η κατεστραμμένη πλέον πόλη Αβντιίβκα καλύπτει μόνο 12 τετραγωνικά μίλια περίπου. Αλλά για το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, υπονομεύοντας κρίσιμες ρωσικές υλικοτεχνικές επιχειρήσεις. Βρίσκεται μόλις λίγα μίλια από την πόλη Ντονέτσκ, την οποία η Ρωσία έχει καταλάβει από το 2014.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις πέρασαν μια κρίσιμη γραμμή ανεφοδιασμού και απείλησαν να περικυκλώσουν Ουκρανούς στρατιώτες. Ο Oleksandr Tarnavskyi, επικεφαλής των δυνάμεων της Ουκρανίας στο νότο, είπε ότι η Ουκρανία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποσυρθεί.

«Σε μια κατάσταση όπου ο εχθρός προελαύνει πάνω στα πτώματα των δικών του στρατιωτών, με πλεονέκτημα οβίδων 10 προς 1, υπό συνεχή βομβαρδισμό, αυτή είναι η μόνη σωστή λύση», είπε.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο μακριά οι Ρώσοι θα μπορούσαν να είναι σε θέση να οδηγήσουν αυτόν τον αγώνα πέρα από την Αβντιίβκα ή πόσο καλά οι Ουκρανοί έχουν στήσει τις επόμενες γραμμές άμυνάς τους. Αλλά τα επόμενα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα, που φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες άμαχους, βρίσκονται μόνο περίπου 35 μίλια δυτικά.

Περίπου 50.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αφιερωθεί στον αγώνα για την Αβντιίβκα προς αυτή την κατεύθυνση, αν και οι αριθμοί κυμαίνονται. Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, σύμφωνα με Δυτικούς και Ουκρανούς αξιωματούχους, αλλά η Ρωσία αναπληρώνει σταθερά τις τάξεις τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης καταδίκων που συμμετέχουν στις μάχες.

Ακόμα κι αν οι γραμμές σταθεροποιηθούν μετά την κατάληψη της πόλης από τους Ρώσους, η πτώση της επιτρέπει στον ρωσικό στρατό να μετακινήσει στρατεύματα και εξοπλισμό πιο αποτελεσματικά πίσω από τη γραμμή, καθώς πιέζει προς άλλες κατευθύνσεις.

2. Μαρίνκα

Μια κατεστραμμένη πόλη είναι πλέον βάση για ρωσικές επιθέσεις.

Τον περασμένο μήνα, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν επιτέλους εκκαθαρίσει τους τελευταίους Ουκρανούς υπερασπιστές της Μαρίνκα, μιας άλλης μακροχρόνιας πόλης της πρώτης γραμμής.

Ελάχιστα έχουν απομείνει από τη Μαρίνκα μετά από δύο χρόνια ρωσικών βομβαρδισμών και μαχών. Αλλά η κατάληψή της επέτρεψε στους Ρώσους να στρέψουν την προσοχή τους στο νότο και σε ένα άλλο ζωτικής σημασίας ουκρανικό οχυρό, το Βούχλενταρ.

Πέρυσι, οι Ρώσοι προσπάθησαν επανειλημμένα να επιτεθούν στο Βούχλενταρ από το νότο και υπέστησαν καταστροφικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένης μιας καταστροφικής ήττας σε μια από τις μεγαλύτερες μάχες του πολέμου με τανκς.

Αλλά με τη Μαρίνκα υπό έλεγχο, οι Ρώσοι επιτίθενται στο Βούχλενταρ από τον βορρά. Προχωρούν αυτή τη στιγμή μέσα από το χωριό Νοβομιχαίλιβκα, το οποίο βρίσκεται περίπου 13 μίλια βορειοανατολικά.

Δεν είναι σαφές πόσες δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει οι Ρώσοι προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ρωσία έχει κρατήσει περίπου 40.000 στην κοντινή περιοχή της Μαριούπολης για να αναπτυχθούν για επιθέσεις από το νότο.

Στρατιώτες που πολεμούν στην περιοχή Βούχλενταρ είπαν ότι η πτώση της Αβντιίβκα, 55 μίλια βορειοανατολικά, πιθανότατα θα απελευθέρωσε τις ρωσικές δυνάμεις, για να εντείνουν τις επιθέσεις από το βορρά.

3. Ρομπότινε

Η Ρωσία επιδιώκει να αντιστρέψει τα μεγαλύτερα περσινά κέρδη της Ουκρανίας.

Όταν η αποτυχημένη καλοκαιρινή αντεπίθεση της Ουκρανίας κορυφώθηκε πέρυσι, οι δυνάμεις της κατάφεραν να προχωρήσουν μόνο δέκα μίλια βαθιά στο νότιο μέτωπο, φτάνοντας λίγο πιο πέρα από ένα μικροσκοπικό χωριό, το Ρομπότινε.

Η Ρωσία φαίνεται τώρα αποφασισμένη να κερδίσει πίσω ό,τι έχασε.

Ο ρωσικός στρατός έχει περισσότερα στρατεύματα συγκεντρωμένα σε αυτό το μέτωπο παρά στο μέτωπο της Αβντιίβκα, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Dmytro Lykhovii, εκπρόσωπος των Ουκρανών στρατιωτών που πολεμούν στο νότο.

«Φαίνεται ότι οι Ρώσοι έχουν θέσει ως στόχο να έχουν κάποια επιτυχία εκεί εισβάλλοντας όπως ακριβώς στην Αβντιίβκα», είπε.

4. Κρεμίννα

Η Ρωσία πιέζει από την Κρεμίννα να διεκδικήσει εκ νέου πόλεις στα βορειοανατολικά που έχασε από την Ουκρανία στα τέλη του 2022.

Από τότε που οι Ρώσοι εκδιώχθηκαν από τα κατεχόμενα εδάφη στη βορειοανατολική Ουκρανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο - χάνοντας τον έλεγχο σε περισσότερους από 500 οικισμούς που εκτείνονται σε 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα - αγωνίζονται για να τους ανακτήσουν.

Πέρυσι, μια μικρή περιοχή άλλαξε χέρια, παρά τις έντονες μάχες στις δασικές ζώνες κατά μήκος του μετώπου. Τώρα, η Ρωσία αρχίζει να προχωρά ξανά, έστω και αργά παρά την ισχυρή ουκρανική αντίσταση.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν προς δύο κατευθύνσεις από την πόλη της Κρεμίννας: Προς τη χτυπημένη πόλη Κουπιάνσκ στα βόρεια και προς το Λυμάν, 80 μίλια νότια. Η Ρωσία έχει διατηρήσει μια συνολική δύναμη περίπου 110.000 στρατιωτών στην περιοχή εδώ και μήνες, παρά τις απώλειες, είπε στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτό το μήνα ο Illia Yevlash, εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή.

5. Μπαχμούτ

Η Ρωσία έχει ανακτήσει δυναμική και μια μεγάλη πόλη της Ουκρανίας θα μπορούσε να φτάσει στην εμβέλειά της.

Η Ρωσία κατέστρεψε και στη συνέχεια κατέλαβε την πόλη Μπαχμούτ τον Μάιο, το τελευταίο της σημαντικό εδαφικό κέρδος στο πεδίο της μάχης πριν προχωρήσει στην Αβντιίβκα αυτή την εβδομάδα. Μέχρι τη στιγμή που οι Ρώσοι κατέλαβαν το Μπαχμούτ, οι δυνάμεις τους είχαν εξαντληθεί και η ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ, που ηγήθηκε του αγώνα, βρισκόταν σε ανοιχτή εξέγερση εναντίον του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι ελπίδες των Ουκρανών να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση για να αντεπιτεθούν γύρω από τις παρυφές της πόλης έμειναν σε μεγάλο βαθμό στάσιμες. Τώρα, είναι οι Ρώσοι που έχουν την πρωτοβουλία.

Ο Στρατηγός Ολεκσάντρ Σίρσκι, ο νεοδιορισθείς διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε πρόσφατα ότι οι Ρώσοι είναι αποφασισμένοι να σπάσουν την άμυνά τους γύρω από το Τσάσιβ Γιαρ, κάτι που θα τους δώσει τον έλεγχο των παρυφών στην περιοχή και θα εκθέσει την πόλη Κραματόρσκ σε αυξημένα πυρά. Περίπου 62.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται προς την κατεύθυνση του Μπαχμούτ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ουκρανίας.

«Η κατάσταση είναι τεταμένη, και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση της συνολικής κατάστασης και έγκαιρη λήψη αποφάσεων επί τόπου», είπε ο στρατηγός Σίρσκι νωρίτερα αυτό το μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v