Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτυπήματα ΗΠΑ με ΑΙ στη Μέση Ανατολή, το Project Maven

Αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης και «computer vision» για να εντοπιστούν στόχοι. Τι είναι το «Project Maven» που ξεκίνησε το Πεντάγωνο. Η σύγκριση με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Χτυπήματα ΗΠΑ με ΑΙ στη Μέση Ανατολή, το Project Maven

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσουν στόχους που επλήγησαν από αεροπορικές επιδρομές στη Μέση Ανατολή αυτόν τον μήνα, δήλωσε αξιωματούχος, αποκαλύπτοντας την αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης που μπορούν να «αυτοδιδαχτούν» να αναγνωρίζουν αντικείμενα βοήθησαν στον περιορισμό των στόχων για περισσότερες από 85 αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στις 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη Schuyler Moore, επικεφαλής τεχνολογίας για την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία διευθύνει τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Το Πεντάγωνο είπε ότι αυτές οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από αμερικανικά βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη εναντίον επτά εγκαταστάσεων στο Ιράκ και στη Συρία.

«Χρησιμοποιήσαμε υπολογιστές για να εντοπίσουμε πού μπορεί να υπάρχουν απειλές», είπε η Moore στο Bloomberg News. «Σίγουρα είχαμε περισσότερες ευκαιρίες να στοχεύσουμε τις τελευταίες 60 με 90 ημέρες», είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ αναζητούν επί του παρόντος «πάρα πολλούς» εκτοξευτές πυραύλων από εχθρικές δυνάμεις στην περιοχή.

Ο στρατός έχει παραδεχτεί στο παρελθόν ότι χρησιμοποιεί αλγόριθμους (computer vision algorithms) για σκοπούς που σχετίζονται με τη συγκέντρωση πληροφοριών. Αλλά τα σχόλια της Moore σηματοδοτούν την ισχυρότερη επιβεβαίωση ότι ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να εντοπίσει εχθρικούς στόχους που θα χτυπήσει στη συνέχεια.

Τα πλήγματα των ΗΠΑ, τα οποία το Πεντάγωνο είπε ότι κατέστρεψαν ή προκάλεσαν ζημιές σε ρουκέτες, πυραύλους, drones και κέντρα επιχειρήσεων, ήταν μέρος της απάντησης της κυβέρνησης Μπάιντεν στον θάνατο τριών μελών του αμερικανικού στρατού, μετά από επίθεση στις 28 Ιανουαρίου εναντίον βάσης στην Ιορδανία. 

Η Moore είπε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βοήθησαν επίσης στον εντοπισμό εκτοξευτών πυραύλων στην Υεμένη και σκαφών επιφανείας στην Ερυθρά Θάλασσα, αρκετά από τα οποία η Κεντρική Διοίκηση ή η Centcom είπε ότι κατέστρεψε με σειρά επιθέσεων τον Φεβρουάριο. 

Project Maven

Οι αλγόριθμοι στόχευσης αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Project Maven, μια πρωτοβουλία του Πενταγώνου που ξεκίνησε το 2017 για να επιταχύνει την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης και του machine learning σε όλο το Υπουργείο Άμυνας, με έμφαση εκείνη την εποχή στη μάχη των ΗΠΑ κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Η Moore, η οποία εδρεύει στα κεντρικά γραφεία της Centcom στην Τάμπα της Φλόριντα, είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή έχουν αλγόριθμους που μπορούν να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν στόχους από εικόνες που καταγράφηκαν από δορυφόρους και άλλες πηγές δεδομένων, δοκιμάζοντάς τους σε ασκήσεις που έγιναν πέρυσι.

Έπειτα άρχισαν να τους χρησιμοποιούν σε πραγματικές επιχειρήσεις, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς. «Στις 7 Οκτωβρίου όλα άλλαξαν», είπε η Moore. «Αμέσως περάσαμε σε υψηλή ταχύτητα και πολύ υψηλότερο επιχειρησιακό τέμπο από ό,τι προηγουμένως», είπε, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις μπόρεσαν να κάνουν «μια αρκετά απρόσκοπτη στροφή» στη χρήση του Maven μετά από ένα χρόνο ψηφιακών ασκήσεων.

Η Moore τόνισε ότι οι δυνατότητες AI του Maven χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην εύρεση πιθανών στόχων, αλλά όχι για την επαλήθευσή τους ή για τη χρήση όπλων εναντίον τους.

Είπε ότι οι ασκήσεις στα τέλη του περασμένου έτους, στις οποίες η Centcom πειραματίστηκε με μια «μηχανή συστάσεων τεχνητής νοημοσύνης», έδειξαν ότι τέτοια συστήματα «υστερούσαν συχνά» από ανθρώπους όσον αφορά την πρόταση της σειράς επιθέσεων ή της επιλογής του καλύτερου όπλου για το χτύπημα.

Οι άνθρωποι ελέγχουν συνεχώς τις συστάσεις στόχευσης AI, είπε. Οι χειριστές των ΗΠΑ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ευθύνες τους και τον κίνδυνο να κάνει λάθη η τεχνητή νοημοσύνη, είπε.

«Δεν υπάρχει ποτέ αλγόριθμος που απλώς τρέχει, καταλήγει σε ένα συμπέρασμα και στη συνέχεια προχωρά το επόμενο βήμα», είπε. «Κάθε βήμα που περιλαμβάνει τεχνητή νοημοσύνη έχει έναν ανθρώπινο έλεγχο στο τέλος της διαδικασίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v