Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόλεμος Μακρόν-Σολτς στην πλάτη... της Ουκρανίας

Ο Μακρόν βλέπει τον Σολτς ως έναν ηγέτη χωρίς θάρρος και φιλοδοξία. Στο Βερολίνο, ο Γάλλος πρόεδρος θεωρείται μια μοναρχική φιγούρα. Σπόντες και εντάσεις βάζουν σε κίνδυνο μια σύγκρουση που τελευταία γέρνει υπέρ της Ρωσίας.

Πόλεμος Μακρόν-Σολτς στην πλάτη... της Ουκρανίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ένα σαφές μήνυμα στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι: Να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο.

Οπως σχολιάζει το Bloomberg, υπονομεύτηκε από το υπονοούμενο της ομιλίας του: Την περιφρόνησή του για τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Οι υπαινιγμοί του Μακρόν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία ήταν σκόπιμα διφορούμενοι, σύμφωνα με αξιωματούχους, και αποσκοπούσαν στο να δημιουργήσουν αβεβαιότητα στο μυαλό των Ρώσων στρατιωτικών. Αλλά το μήνυμα του Γάλλου προέδρου «ό,τι χρειαστεί» ήταν αντίθετο με τις ρητές επιθυμίες του γραφείου του Σολτς, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τις συζητήσεις αυτές.

Βέβαια, ο Σολτς έσπευσε να διαψεύσει δημοσίως τη θέση του Μακρόν, μόλις αυτή έγινε πρωτοσέλιδο. Ο Γερμανός καγκελάριος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τα ευρωπαϊκά κράτη να στείλουν στρατεύματα.

Η διαφωνία αυτή αναδεικνύει τις μακροχρόνιες δυσκολίες συνεργασίας των δύο ηγετών, το διαφορετικό στυλ τους, αλλά και το πώς αυτές οι εντάσεις διαχέονται και θέτουν σε κίνδυνο την πορεία μιας σύγκρουσης που τελευταία γέρνει υπέρ της Ρωσίας.

Σύμφωνα με έναν Γάλλο αξιωματούχο, ο Μακρόν βλέπει τον Σολτς ως έναν ηγέτη χωρίς θάρρος και φιλοδοξία που δεν μπορεί να σκεφτεί πέρα από το βραχυπρόθεσμο μέλλον. Το πρόσωπο αυτό, το οποίο μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας όπως και άλλοι που έδωσαν συνέντευξη στο Bloomberg για αυτό το άρθρο, επισήμανε την έλλειψη χημείας μεταξύ των δύο από την πρώτη μέρα.

Στενοί συνεργάτες του καγκελάριου αναγνωρίζουν επίσης ότι οι δύο τους δεν τα πάνε καλά. Στο Βερολίνο, ο Μακρόν θεωρείται μια μοναρχική φιγούρα που είναι καλύτερος στο να εκφωνεί μεγάλα οράματα παρά να τα υλοποιεί.

Αυτή η αντίληψη συνεπάγεται ότι μια ακόμη από τις σπόντες του Μακρόν δεν έγινε δεκτή με καλό τρόπο στο Βερολίνο: Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τους συμμάχους που πρόσφεραν στην Ουκρανία απλώς "κράνη και υπνόσακους" την παραμονή του πολέμου - μια ξεκάθαρη σπόντα κατά της Γερμανίας.

Τα σχόλια αυτά εξόργισαν την καγκελαρία επειδή η Γερμανία, μετά το επεισόδιο με τα κράνη, έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ, παρόλο που είναι επιφυλακτική στο να παρασύρει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στέλνοντας είτε στρατεύματα είτε τα πιο προηγμένα όπλα της.

Η διαμάχη μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας λαμβάνει χώρα σε μια δύσκολη στιγμή της εκστρατείας της για την απόκρουση της ρωσικής εισβολής. Με τα ευρωπαϊκά κράτη να μην ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις για χορήγηση πυρομαχικών και τη ζωτικής σημασίας βοήθεια των ΗΠΑ να καθυστερεί στο Κογκρέσο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα ρωσικά στρατεύματα μπορεί να διαπεράσουν τις άμυνές τους μέχρι το καλοκαίρι, ανέφερε το Bloomberg.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, στην οποία συμμετείχαν 20 Ευρωπαίοι ηγέτες με αξιωματούχους από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μακρόν είπε ότι ήθελε να απαλείψει τις αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα του Κιέβου να αντισταθεί σε μια επίδειξη ενότητας, σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα.

Αλλά αυτή η ενότητα δεν άργησε να σπάσει, εν μέρει λόγω της διαμάχης μεταξύ των επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης. Ο Steffen Hebestreit, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε στο Bloomberg ότι η διαφωνία δεν ήταν μεταξύ του Μακρόν και του Σολτς, αλλά μεταξύ του Γάλλου προέδρου και της ευρύτερης ομάδας που θεώρησε ότι τα σχόλιά του ήταν εκτός ορίων.

"Ανεξάρτητα από αυτό, και ανεξάρτητα από τους πολύ διαφορετικούς βασικούς τύπους που είναι ο Σολτς και ο Μακρόν, τα πάνε καλά και εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον", είπε. Το Ελιζέ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Τα σχόλια του Μακρόν για τα χερσαία στρατεύματα προκάλεσαν αντιδράσεις από πολλούς συμμάχους και την προσοχή του Πούτιν. Ακόμα κι έτσι, έγιναν δεκτά με ικανοποίηση σε ορισμένες από τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, αξιωματούχους των οποίων είχε βολιδοσκοπήσει πριν από την εκδήλωση, σύμφωνα με άλλον παρευρισκόμενο.

"Είμαστε ένα ανοιχτό βιβλίο για τον Πούτιν, αναμένει ότι αύριο δεν θα φέρουμε ούτε Taurus ούτε ATACMS ούτε καν επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών», έγραψε στο Χ ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, αναφερόμενος στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ έχουν διστάσει να παράσχουν. «Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε την προσέγγισή μας, να αγκαλιάσουμε τη στρατηγική ασάφεια, να σπάσουμε τα ταμπού και να συμπεριλάβουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές στην εργαλειοθήκη μας», είπε, υποστηρίζοντας τη θέση του Μακρόν.

Αλλά οι αντιλήψεις ότι η Γερμανία δεν κάνει αρκετά, ενοχλούν τον καγκελάριο, δεδομένου ότι η χώρα του έχει δαπανήσει πολύ περισσότερα για βοήθεια από ό,τι ο γείτονάς της στην απέναντι όχθη του Ρήνου.

«Είμαι πολύ ενοχλημένος από την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ αυτού που πραγματικά χρειάζεται τώρα και της συζήτησης για αυτό το ένα σύστημα», δήλωσε ο Σολτς σχετικά με τους πυραύλους Taurus νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε ένα συνέδριο στο Βερολίνο. «Αυτό που λείπει από την Ουκρανία είναι πυρομαχικά για όλες τις πιθανές αποστάσεις».

Ένας αξιωματούχος της Ανατολικής Ευρώπης που έχει συνεργαστεί στενά με τους Γάλλους και τους Γερμανούς δήλωσε ότι και οι δύο ηγέτες θεωρούνται υπεροπτικοί, αλλά τουλάχιστον ο Μακρόν καταλαβαίνει ότι κάτι πρέπει να γίνει.

Τα εθνικά πλαίσια είναι πολύ διαφορετικά για τους δύο ηγέτες. Ο Γάλλος πρόεδρος θα παραμείνει ανενόχλητος μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας του το 2027, όταν δεν θα μπορεί να διεκδικήσει επανεκλογή. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον δοκιμαζόμενο Γερμανό ομόλογό του, ο οποίος παλεύει να κρατήσει ενωμένο έναν ατίθασο τριμερή συνασπισμό που χάνει υποστήριξη από το ακροδεξιό AfD- ένα κόμμα του οποίου η αντίθεση στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία βρίσκει κάποια εύνοια στους Γερμανούς ψηφοφόρους.

Σε μια ένδειξη νοσταλγίας, ο Μακρόν δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Δευτέρας: «Γνώρισα έναν κόσμο όπου η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούσαν μεταξύ τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v