Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γέλεν: Καλό το ξεκλείδωμα των ρωσικών assets αλλά δεν φτάνει

Βολές στο Κογκρέσο, που υπό ρεπουμπλικανική πίεση δεσμεύει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και κατανόηση στις ευρωπαϊκές ανησυχίες από την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Τι προτείνει για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία των $282 δισ.

Γέλεν: Καλό το ξεκλείδωμα των ρωσικών assets αλλά δεν φτάνει

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οποιοδήποτε σχέδιο για κατάσχεση ή ρευστοποίηση εσόδων από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ύψους 282 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να βοηθηθεί η Ουκρανία, δεν μπορεί να θεωρηθεί αντικατάσταση της επειγόντως αναγκαίας βοήθειας για την εμπόλεμη χώρα, που έχει μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο.

«Δεν βλέπω πραγματικό υποκατάστατο της βοήθειας που καλείται να παράσχει στην Ουκρανία φέτος το Κογκρέσο», είπε η Γέλεν σε συνέντευξή της από το Σάο Πάολο, όπου συνέρχονται οι G20. «Δεν νομίζω ότι μπορεί να καλυφθεί αυτό το κενό».

Με τον πόλεμο στον τρίτο χρόνο πια και τη ρωσική επίθεση να μη δείχνει σημάδια υποχώρησης, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας παραμένουν υψηλές και οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους προσπαθούν να καθησυχάσουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα ότι παραμένουν δεσμευμένες να τη βοηθήσουν, γράφει το Bloomberg.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσφέρει στην Ουκρανία «πολύ ουσιαστική χρηματοδότηση» και η Ιαπωνία έχει επίσης συνεισφέρει, «το σύνολο δεν φαίνεται αρκετό», είπε η Γέλεν. Αυτά τα κεφάλαια μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα βραχυπρόθεσμα, ωστόσο το Κίεβο αναμένει πιο ολοκληρωμένη βοήθεια, ανέφερε.

Πάνω από 60 δισ. δολάρια της προτεινόμενης βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχει κολλήσει εδώ και μήνες στο Κογκρέσο, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν ανταλλάγματα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Η Γέλεν προειδοποίησε ότι, χωρίς τη βοήθεια, η Ουκρανία μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις.

Καθώς η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στο μέτωπο αλλά και στη στρατιωτική παραγωγή, και ενώ εκκρεμεί η αμερικανική βοήθεια, υπάρχει μια αυξανόμενη προθυμία να εξεταστούν θεωρούμενες κινήσεις υψηλού κινδύνου, όπως η κατάσχεση ή ένα κάποιο ξεκλείδωμα των παγωμένων ρωσικών assets.

«Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει μακροπρόθεσμα», είπε η Γέλεν στη συνέντευξη. Προ ημερών δήλωσε ότι η νομική και ηθική βάση είναι ισχυρή -επιδιώκοντας να κατευνάσει τις ευρωπαϊκές αμφιβολίες. 

Ενώ τα μέλη της G7 συμφωνούν ότι αυτά τα κεφάλαια πρέπει να παραμείνουν μακριά από ρωσική πρόσβαση, εκτός εάν η Μόσχα δεσμευτεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, εντούτοις διαφωνούν για το αν είναι νόμιμη η οριστική κατάσχεσή τους.

Ο Μπάιντεν θέλει η G7 να προχωρήσει τα σχέδια για αξιοποίηση παγωμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων μέχρι τη συνάντηση των ηγετών τον Ιούνιο.

Η Γαλλία και η Γερμανία, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξέφρασαν ανησυχία για τυχόν ρωσικά αντίποινα έναντι ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία, καθώς και για τον αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη θέση του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος -ιδίως καθώς πάνω από τα δύο τρίτα των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται στην Ευρώπη.

Η Γέλεν έδειξε κατανόηση στις ευρωπαϊκές ανησυχίες: «Μπορούμε να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις για να μετριάσουμε τους διάφορους κινδύνους», είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v