Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

RND: Αντιδράσεις προκαλεί ο νόμος για τις παραλίες

Το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο αναφέρεται στη νέα ελληνική νομοθεσία για τις παραχωρήσεις και την αξιοποίηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας. Το «κίνημα της πετσέτας» και οι επιχειρήσεις. Κόντρες για τον ελεύθερο χώρο.

RND: Αντιδράσεις προκαλεί ο νόμος για τις παραλίες

Πέρυσι τον Ιούλιο, εκατοντάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν στη Σάντα Μαρία της Πάρου διαμαρτυρόμενοι για τις παράνομες καταλήψεις των παραλιών της χώρας από ιδιωτικές τουριστικές επιχειρήσεις. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το «κίνημα της πετσέτας» διαδόθηκε σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια: από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι την Κω.

Οι διαμαρτυρίες «ανάγκασαν την κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί και να υποσχεθεί νέες νομικές ρυθμίσεις», γράφει ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ. Την περασμένη Πέμπτη (29 Φεβρουαρίου) η νέα νομοθεσία υπερψηφίστηκε στη Βουλή με τις ψήφους του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος. Όμως η νομοθεσία είναι αμφιλεγόμενη -και όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης την καταψήφισαν.

«Το σημαντικότερο σημείο κριτικής αφορά το γεγονός ότι καταργείται η προϊσχύσασα πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία η εκμετάλλευση μίας παραλίας επιτρέπεται μονάχα σε απόσταση 30 μέτρων από τη θάλασσα. Η συγκεκριμένη διάταξη δεν τηρούταν ούτως ή άλλως σχεδόν ποτέ, όμως οι επικριτές είναι πεπεισμένοι πως η διαγραφή της θα οδηγήσει στην καταστροφή πολλών παραλιών. Στη Γαλλία προβλέπεται αντίστοιχη προστατευτική ζώνη μήκους 100 μέτρων, στη Γερμανία 150 μέτρων και στη Δανία 300 μέτρων», υπενθυμίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος.

«Ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής Μηχανικής Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, τονίζει πως «οι πρόσφατες εκτιμήσεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μέχρι το 2100 η στάθμη της Μεσογείου θα ανέβει κατά ένα μέτρο]. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ακόμη και οι μικρές παρεμβάσεις στη φύση, όπως είναι για παράδειγμα η κατασκευή ενός μπιτς μπαρ, ενός παραθαλάσσιου εστιατορίου ή μίας προβλήτας επιταχύνει σημαντικά τη διάβρωση των ακτών.

[…] Αλλά και οι διατάξεις του νέου νόμου για την εκμετάλλευση των παραλιών από επιχειρήσεις που τοποθετούν ξαπλώστρες και ομπρέλες απογοητεύουν πολλούς νησιώτες. Οι τελευταίοι θα συνεχίσουν να δυσκολεύονται στο να βρουν έστω και έναν μικρό ελεύθερο χώρο στις παραλίες.

Εξ ου και οι επόμενες αντιδράσεις του "κινήματος της πετσέτας” φαίνεται να είναι ήδη προγραμματισμένες για το ερχόμενο καλοκαίρι», καταλήγει το γερμανικό μέσο.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v