Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις για το συνταξιοδοτικό παρουσίασε η Γερμανία

Στόχος η εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Δημιουργείται Ταμείο για επενδύσεις σε μετοχές, το οποίο στοχεύει να φτάσει τα 200 δισ. ευρώ μέχρι το 2036.

Επενδύσεις για το συνταξιοδοτικό παρουσίασε η Γερμανία

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας δημοσίευσε σχέδια για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των συντάξεων της χώρας μακροπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου για επενδύσεις σε μετοχές, το οποίο στοχεύει να φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2036.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, αυτός ο θησαυρός περιουσιακών στοιχείων, τον οποίο θα διαχειρίζεται ένα ανεξάρτητο δημόσιο ίδρυμα, θα υποστηρίζεται από δάνεια που θα λάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθώς και μετρητά από την πώληση κρατικών συμμετοχών.

Τα έσοδα από τις επενδύσεις θα πρέπει να εισρεύσουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα από το 2036 και προορίζονται να συμβάλουν στη διατήρηση των πληρωμών σταθερών στο 48% του εισοδήματος τουλάχιστον μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας, ενώ παράλληλα θα ελαφρύνουν το βάρος για τους εργαζόμενους και τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Το 2022, οι ομοσπονδιακές επιδοτήσεις ανήλθαν σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου το 30% των συνταξιοδοτικών δαπανών και θα συνεχίσουν να αυξάνονται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Περαιτέρω λεπτομέρειες των σχεδίων, τα οποία θα σταλούν στο κοινοβούλιο για έγκριση:

  • Το ταμείο θα τροφοδοτείται με 10 δισ. ευρώ ετησίως
  • Στόχος είναι να περάσει η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση πριν από τις θερινές διακοπές
  • Η Γερμανία δεν θέλει να μειώσει τις συντάξεις ή να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης
  • Αυτή δεν είναι ακόμη η λύση για ένα μακροπρόθεσμο συνταξιοδοτικό σύστημα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v