Αγρότες-Πολωνία: Συγκρούσεις με την αστυνομία στη Βαρσοβία

Νέες κινητοποιήσεις και επεισόδια έξω από το κοινοβούλιο της χώρας. Ζητούν να τερματιστούν οι φθηνές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και να αναθεωρηθεί η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.

Αγρότες-Πολωνία: Συγκρούσεις με την αστυνομία στη Βαρσοβία

Διαδηλωτές αγρότες συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στη Βαρσοβία, με τις αρχές να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού και να κατηγορούν τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις για βία εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Χιλιάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν στην πολωνική πρωτεύουσα, βάζοντας φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και πετώντας κροτίδες, καθώς ζητούσαν να μπει ένα τέλος στις φθηνές εισαγωγές και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που, όπως υποστηρίζουν, πλήττουν τον βιοπορισμό τους.

«Εξαιτίας της επιθετικότητας εναντίον αστυνομικών από ορισμένους ανθρώπους που διαμαρτύρονταν… ήταν αναγκαίο να γίνει χρήση άμεσων καταναγκαστικών μέτρων», έγραψε η αστυνομία της Βαρσοβίας σε ανάρτησή της στο Χ.

«Συμπεριφορές που απειλούν την ασφάλεια των αστυνομικών μας, μεταξύ άλλων το να πετούν πέτρες εναντίον τους, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ελαφρά τη καρδία και απαιτείται μια σκληρή και αποφασιστική απάντηση».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως τραυματίστηκαν αστυνομικοί και συνελήφθησαν 12 άνθρωποι.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως είδε αστυνομικούς να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού εναντίον διαδηλωτή που κρατούσε σημαία της Πολωνίας και άλλον να πετά ένα αντικείμενο εναντίον της αστυνομίας λίγο μετά.

Πολωνικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα όπου διακρίνονται διαδηλωτές να εισέρχονται με τη βία στον περίβολο του κοινοβουλίου προτού τους απωθήσει η αστυνομία.

Νωρίτερα, διαδηλωτές μετέφεραν και κατόπιν έβαλαν φωτιά σε ένα φέρετρο, στο οποίο είχαν κρεμάσει μια επιγραφή που έγραφε «Αγρότης σκοτώθηκε από την Πράσινη Συμφωνία», ενώ κατέκλυσαν τον δρόμο μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, κορνάροντας και κρατώντας σημαίες της Πολωνίας προτού διαδηλώσουν προς το κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v