Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια σήματα περιμένει σήμερα η αγορά από τη Λαγκάρντ

Χωρίς πίεση για βιαστικές αποφάσεις οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ. Τα ανησυχητικά στοιχεία από τον τομέα των υπηρεσιών «θολώνουν» το outlook του πληθωρισμού.

Ποια σήματα περιμένει σήμερα η αγορά από τη Λαγκάρντ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει σήμερα, εν μέσω πτώσης του πληθωρισμού, ήπιας ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και μιας γενικότερης παραδοχής ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα μετατεθεί για κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον. 

Όπως αναφέρει το CNBC, το μόνο πραγματικό ερώτημα για τις αγορές είναι πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. 

Πριν μερικούς μήνες, οι αγορές ήταν πεπεισμένες ότι η συνεδρίαση του Μαρτίου θα είναι εκείνη στην οποία θα γίνει η αρχή. Αλλά πλέον είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν ισχύει. 

«Σε αντίθεση με προηγούμενες συναντήσεις, το ερώτημα για το πότε θα γίνει η μείωση επιτοκίων θα είναι τώρα στην ατζέντα», έγραψε σε σημείωμα ο αναλυτής της Natixis, Ντιρκ Σουμάχερ. «Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ αναμένεται να δείξουν καθοδική αναθεώρηση του πληθωρισμού για φέτος, ενισχύοντας το σήμα ότι η ΕΚΤ κινείται πιο κοντά στη μείωση επιτοκίων», πρόσθεσε. 

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,6% τον Φεβρουάριο, αλλά οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,9%.

«Η αρνητική έκπληξη ήρθε στις υπηρεσίες, την οποία η ΕΚΤ θα ερμηνεύσει ως περισσότερο εγχώρια και ως εκ τούτου ως περισσότερο σημαντική για τη νομισματική πολιτική», τόνισε ο Μαρκ Γουόλ της Deutsche Bank σε έκθεση. «Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο βραχυπρόθεσμος ρυθμός του υποκείμενου πληθωρισμού έχει επιβραδυνθεί. Αντίθετα, μπορεί να είναι πιο ισχυρός», υπογράμμισε.

Με την οικονομία της ευρωζώνης να αποδεικνύεται συνολικά πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν στο τέλος του περασμένου έτους, η ΕΚΤ έχει λιγότερη πίεση να κινηθεί γρήγορα όσον αφορά τα επιτόκια. Οι τελευταίες μετρήσεις του δείκτη PMI έχουν δείξει βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με τον δείκτη των υπηρεσιών να έχει επιστρέψει πάνω από τις 50 μονάδες. 

Για αυτό τον λόγο, οι προσδοκίες της αγοράς για την πρώτη μείωση επιτοκιών έχουν μετατοπιστεί για τον Ιούνιο. 

«Η ΕΚΤ θα υιοθετήσει πιθανότατα μια επιφυλακτική στάση, καθώς δεν θα ήθελε να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει σημειώσει στη μάχη κατά του πληθωρισμού στα τελευταία μέτρα πριν την επίτευξη του στόχου», υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ σε σημείωμα. «Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα περιμένει μέχρι τον Ιούνιο για την πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης», τόνισε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v