Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαρόζο: Bιώνουμε την 3η μεγαλύτερη διένεξη από τους δύο παγκόσμιους πολέμους

Μιλώντας για τον Β. Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η «Ευρώπη μπορεί να μην έχει ωριμάσει γεωπολιτικά ακόμη, αλλά σίγουρα βήμα-βήμα προχωρά προς αυτή την κατεύθυνση».

Μπαρόζο: Bιώνουμε την 3η μεγαλύτερη διένεξη από τους δύο παγκόσμιους πολέμους

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνομίλησε με τον US Managing Editor των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, στo πλαίσιo του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Μπαρόζο είχε την ευκαιρία ως πρόεδρος της ΕΕ να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, 25 φορές. «Σίγουρα είναι μία προσωπικότητα που αν ήμουν παιδί η μητέρα μου δεν θα με άφηνε να παίξω μαζί του», είπε χαριτολογώντας και συμπλήρωσε ότι ο Πούτιν είναι ένας απολυταρχικός ηγέτης που δεν έχει σκεφτεί τι θα κάνει αν χάσει την εξουσία.

«Είναι όμως ειλικρινής για το πως νιώθει για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ» και αυτό που νιώθει είναι νοσταλγία και πικρία και συμπλήρωσε ότι ο Πούτιν ουδέποτε αποδέχθηκε την Ουκρανία ως μία οντότητα.

Σε ερώτηση γιατί ο Ρώσος πρόεδρος προχωράει τώρα (από το 2022 με την έναρξη του πολέμου) όσα ξεκίνησε με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ο κ. Μπαρόζο είπε, διότι τώρα νιώθει πιο δυνατός.

«Τώρα έχει καλύτερο έλεγχο του στρατού, έχει στείλει στη φυλακή τους πολιτικούς του αντιπάλους, έχει καλύτερο έλεγχο της κοινωνίας και έχει προετοιμάσει καλύτερα τη Ρωσία σε στρατιωτικό επίπεδο και ειδικότερα την έχει καταστήσει μία μεγάλη πυρηνική δύναμη» εξήγησε.

«Μπορεί να μην είμαστε σε πόλεμο (ευτυχώς) αλλά βιώνουμε την τρίτη μεγαλύτερη διένεξη από τους δύο παγκόσμιους πολέμους», είπε ο κ. Μπαρόζο.

Αναφερόμενος στην εποχή που ήταν Πρόεδρος της ΕΕ και την κριτική που δέχεται ότι ήταν αυτός που με τις συζητήσεις για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ «πυροδότησε» την σημερινή πολεμική αντίδραση Πούτιν, απάντησε ότι τότε -ως Πρόεδρος της ΕΕ- είχε εκθέσει ανοικτά τις δυσκολίες για την ένταξη της Ουκρανίας ως κράτος-μέλος αντιπροτείνοντας να είναι συνεργαζόμενη χώρα.

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Ευρώπη μπορεί να μην έχει ωριμάσει γεωπολιτικά ακόμη, αλλά σίγουρα βήμα-βήμα προχωρά προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v