Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ρωσία θέλει να κάνει πόλη-φάντασμα το Χάρκοβο

Κλιμακώνει τις επιθέσεις της στη δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη η Μόσχα, αφήνοντάς την χωρίς ρεύμα, με στόχο να εξαναγκάσει τους κατοίκους της σε εκκένωση. Το στρατηγικό σχέδιο πίσω από την απόφαση και οι ισορροπίες στο πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία θέλει να κάνει πόλη-φάντασμα το Χάρκοβο

Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο κλιμακούμενος βομβαρδισμός της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης από τη Ρωσία αποτελεί τρόπο ώστε οι άμαχοι να εξαναγκαστούν σε εκκένωση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Το Χάρκοβο, πόλη στα βορειοανατολικά, λιγότερο από μία ώρα οδικώς από τα ρωσικά σύνορα, δέχτηκε μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βόμβες τον περασμένο μήνα. Επλήγησαν κυρίως υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και κατοικίες.

Με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο, η πόλη δέχεται τακτικές επιθέσεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022. Αλλά οι τελευταίες ενέργειες του Κρεμλίνου φαίνονται συντονισμένες προκειμένου να διακοπούν οι προμήθειες και να δημιουργηθούν συνθήκες που θα κάνουν την πόλη ακατοίκητη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Η πολιορκία του Χαρκόβου αποτελεί σημείο αιχμής για τη ρωσική προέλαση, με «βοηθό» τόσο τη συρρίκνωση των προμηθειών πυροβολικού και αεράμυνας για την Ουκρανία όσο καθώς και το μειονέκτημά της σε ανθρώπινο δυναμικό. Τα στρατεύματα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις στο ενεργειακό σύστημα όλης της Ουκρανίας και πραγματοποιούν προόδους σε τμήματα της πρώτης γραμμής, ενώ δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο στρατός του Κιέβου ίσως πλησιάζει στα όριά του.

Οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να καταλάβουν το Χάρκοβο τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, κάτι που αποτέλεσε νίκη για τον κυρίως ρωσόφωνο πληθυσμό της πόλης, ο οποίος αψήφησε το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο Πούτιν για να εισβάλει - ότι Ουκρανοί και Ρώσοι είναι ένας λαός - σύμφωνα το Bloomberg.

Αλλά πάνω από δύο χρόνια μετά την εισβολή, οι συνθήκες διαβίωσης στην πόλη γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες και οι επιθέσεις αδυσώπητες, τόσο που οι αρχές θα δυσκολευτούν να αποκαταστήσουν τα ενεργειακά αποθέματα για τον επόμενο χειμώνα, αν μέχρι τότε παραμείνει κόσμος στην πόλη.

Προ ημερών, το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας προειδοποίησε για «παραπληροφόρηση από τον εχθρό», αναφορικά με υποτιθέμενες ειδοποιήσεις ότι το Χάρκοβο εκκενώνεται καθώς έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα.

«Οι Ρώσοι κατακτητές, ανίκανοι να πετύχουν αυτό που ήθελαν στο πεδίο της μάχης, προσπαθούν να σπείρουν πανικό και χάος στην ουκρανική κοινωνία», προειδοποίησε το υπουργείο στο Telegram στις 2 Απριλίου.

Οι αρχές δεν είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν την πόλη. Ο υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ ανακοίνωσε σχέδιο αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης σε όλο το Χάρκοβο και τη γύρω περιοχή, όπου περίπου 200.000 κάτοικοι εξακολουθούν να ζουν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η Ουκρανία έχει επίσης δεχτεί συμμαχικά αιτήματα για παράδοση περισσότερων ενεργειακών προμηθειών. Ο υπουργός Ενέργειας Γκερμάν Γκαλουστσένκο δήλωσε ότι «σχεδόν όλη» η τοπική ηλεκτροπαραγωγή έχει καταστραφεί.

«Ο χειμώνας θα είναι πρόκληση», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Εξετάζουμε το πώς μπορούμε να αυξήσουμε γρήγορα τη χωρητικότητα».

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει συζητήσει πώς οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν ενεργειακή βοήθεια, προσθέτουν οι πηγές.

Σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι οι δυνάμεις του Κρεμλίνου θα είναι σε θέση να καταλάβουν την πόλη σύντομα. Ο στρατός της Ουκρανίας ενισχύει την άμυνά του, ενώ αξιωματούχοι γύρω από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτιμούν ότι η Ρωσία δεν έχει αρκετούς πόρους για να πραγματοποιήσει σοβαρή επίθεση.

Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι συμφωνούν ότι η Ρωσία δεν έχει την ικανότητα να επιτεθεί στο Χάρκοβο χωρίς σημαντική αναπλήρωση ρωσικών στρατευμάτων.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ωστόσο, αναζητά νεοσύλλεκτους με την υπόσχεση γενναιόδωρων αμοιβών και στοχεύει στη στρατολόγηση τουλάχιστον 250.000 περισσότερων στρατιωτών το 2024.

Ο στρατός του Πούτιν στοχεύει να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στην ανατολική Ουκρανία, προκειμένου να αποτρέψει επιθέσεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, πέρα από τα σύνορα, στη ρωσική επικράτεια.

Στην περιοχή γύρω από το Χάρκοβο, η περιφερειακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οικογένειες εκκένωσαν 47 τοποθεσίες κοντά στην πρώτη γραμμή, δήλωσε ο κυβερνήτης Ολεχ Σινιεχούμποφ στις 7 Απριλίου, προσθέτοντας ότι η κίνηση αφορούσε περισσότερα από 180 παιδιά.

Η δεινή κατάσταση έχει επίσης προκαλέσει μεγαλύτερες εκκλήσεις για συστήματα αεράμυνας, ώστε να καλυφθούν κενά, πέρα από την κρίσιμη έλλειψη πυρομαχικών που αντιμετωπίζει το Κίεβο. Η κυβέρνηση της χώρας έχει ζητήσει από τους συμμάχους τουλάχιστον επτά επιπλέον πυραυλικά συστήματα Patriot. Η Γερμανία υποσχέθηκε ένα, καθώς και περισσότερα συστήματα IRIS-T και Skynex μαζί με πυρομαχικά, δήλωσε ο Ζελένσκι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v