Εκλεισαν οι κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία, νίκη του δεξιού VMRO

Iσχυρό προβάδισμα με 34% των ψήφων για το κόμμα της αντιπολίτευσης, κάτι που συνεπάγεται πλήρη αλλαγή πολιτικού σκηνικού. Καθαρή νίκη και για τη δεξιά υποψήφια πρόεδρο της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Εκλεισαν οι κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία, νίκη του δεξιού VMRO

Έκλεισαν οι κάλπες που στήθηκαν σήμερα για τις διπλές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: τις βουλευτικές εκλογές και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, μισή ώρα πριν το κλείσιμο της κάλπης, το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές ανερχόταν στο 53,4%, ενώ το αντίστοιχο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν 46,4%.

Για να θεωρηθεί έγκυρος ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πρέπει το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40%, κάτι που εκπληρώθηκε και η εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών θεωρείται δεδομένη.

Για τις βουλευτικές εκλογές δεν υπάρχει δεσμευτικό όριο συμμετοχής.

Οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις καθυστερημένες προσπάθειες για ένταξη στην ΕΕ και τη διαρκή διαφθορά, μεταδίδει το Reuters.

Το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE κατέχει ισχυρό προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές, με 34% των ψήφων μετά την καταμέτρηση στο 23% των εκλογικών τμημάτων. Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SDSM) υποχώρησαν στο 11,55%.

Για την προεδρία, στο σημερινό δεύτερο γύρο, η υποψήφια του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα φαίνεται πως θα γίνει η πρώτη γυναίκα αρχηγός του κράτους, αποσπώντας το 62,74% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 32,18%.

Υπενθυμίζεται ότι η νικητήρια παράταξη αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το VMRO-DPMNE φλερτάρει με την αυτοδυναμία, ωστόσο πιθανώς θα συμμαχήσει με κάποιο αλβανικό κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αλλωστε, σε όλες τις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων ακόμη διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Από τις σημερινές διπλές εκλογές προκύπτει αλλαγή πολιτικού σκηνικού στη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v