Ξεκίνησε ο 2ος γύρος συνομιλιών Ιράν-ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Οι απεσταλμένοι των δύο χωρών θα θα διαπραγματευτούν έμμεσα μέσω ενός αξιωματούχου του Ομάν. «Η Ρώμη γίνεται η πρωτεύουσα της ειρήνης και του διαλόγου», έγραψε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι σε μήνυμά του στο Χ.

Ξεκίνησε ο 2ος γύρος συνομιλιών Ιράν-ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Nέο γύρο συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ξεκίνησε σήμερα Σάββατο (19/4) στη Ρώμη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ισλαμική Δημοκρατία, με σκοπό την επίλυση μιας αντιπαράθεσης δεκαετιών σχετικά με τις επιδιώξεις της Τεχεράνης, υπό τη σκιά της απειλής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση σε περίπτωση αποτυχίας.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί και ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο στο Ομάν συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αντικείμενο εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των χωρών της Δύσης.

Οι δυο τους θα διαπραγματευτούν έμμεσα μέσω ενός αξιωματούχου του Ομάν, ο οποίος θα μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των δύο πλευρών, ανέφεραν Ιρανοί αξιωματούχοι, μία εβδομάδα μετά τον πρώτο γύρο των έμμεσων συνομιλιών στη Μούσκατ, τις οποίες και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν εποικοδομητικές.

Οι δύο άνδρες είχαν μια σύντομη επαφή στα τέλος του πρώτου γύρου, όμως αξιωματούχοι από τις δύο χώρες δεν έχουν εμπλακεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις από το 2015, υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αραγτσί, σε συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του ενόψει των συνομιλιών, δήλωσε πως το Ιράν ήταν πάντα δεσμευμένο στη διπλωματία και ζήτησε «όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στις συνομιλίες να αδράξουν την ευκαιρία για την επίτευξη μιας ικανοποιητικής και λογικής συμφωνίας για τα πυρηνικά».

«Μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται τα νόμιμα δικαιώματα του Ιράν και να οδηγήσει στην άρση των άδικων κυρώσεων σε βάρος της χώρας, ενώ θα απαντά σε οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με την πυρηνικό πρόγραμμά του», είπε ο Αραγτσί, όπως μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ.

«Η Ρώμη γίνεται η πρωτεύουσα της ειρήνης και του διαλόγου», έγραψε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι σε μήνυμά του στο Χ. «Ενθάρρυνα τον Αραγτσί να ακολουθήσει τον δρόμο των διαπραγματεύσεων έναντι των πυρηνικών όπλων. Η ελπίδα της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια θετική λύση για τη Μέση Ανατολή».

Ωστόσο, η Τεχεράνη προσπάθησε να περιορίσει τις προσδοκίες για μια γρήγορη συμφωνία. Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν είναι «ούτε υπερβολικά αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος».

Από την πλευρά του, ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες Παρασκευή: «Είμαι υπέρ του να σταματήσει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Δεν μπορούν να έχουν πυρηνικό όπλο. Θέλω το Ιράν να είναι μεγάλο, καταπληκτικό και να ευημερεί».

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ δεν έχει αποκλείσει μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο και δύο άλλες πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Τραμπ, ο οποίος εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και έξι δυνάμεων κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του το 2018 και επέβαλε εκ νέου εξοντωτικές κυρώσεις στην Τεχεράνη, έχει αναβιώσει την πολιτική της «μέγιστης πίεσης» από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Η Ουάσιγκτον επιθυμεί το Ιράν να σταματήσει την παραγωγή ουρανίου υψηλής περιεκτικότητας σε εμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο πιστεύει ότι αποσκοπεί στην κατασκευή ατομικής βόμβας.

Η Τεχεράνη, η οποία ανέκαθεν υποστήριζε ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι ειρηνικό, δηλώνει πρόθυμη να διαπραγματευτεί ορισμένους περιορισμούς με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, αλλά θέλει αδιάσειστες εγγυήσεις ότι η Ουάσιγκτον δεν θα υπαναχωρήσει ξανά.

Από το 2019, το Ιράν παραβίασε και ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της συμφωνίας του 2015 για τον εμπλουτισμό ουρανίου, παράγοντας αποθέματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που η Δύση λέει ότι είναι απαραίτητα για ένα πολιτικό ενεργειακό πρόγραμμα.

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, ο οποίος περιέγραψε τη διαπραγματευτική θέση του Ιράν υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, απαρίθμησε τις κόκκινες γραμμές έως το να μην συμφωνήσει να σταματήσει εντελώς τον εμπλουτισμό ή να μειώσει το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου κάτω από τα επίπεδα που συμφωνήθηκαν στη συμφωνία του 2015.

Το Ιράν απορρίπτει επίσης τη διαπραγμάτευση σχετικά με τις αμυντικές ικανότητες, όπως το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και το βεληνεκές των πυραύλων εγχώριας παραγωγής της Τεχεράνης.

Η Ρωσία, συμβαλλόμενο μέρος της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, έχει προσφερθεί «να βοηθήσει, να μεσολαβήσει και να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο» που θα είναι επωφελής για το Ιράν και τις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v