Κατάλογο με τις παραχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει στην κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και νέο κατάλογο αγαθών στα οποία πρόκειται να επιβάλει δασμούς εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν παρουσίασε στα κράτη μέλη της ΕΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσαν στο Politico αξιωματούχοι της Ενωσης.
Η διττή προσέγγιση επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει επαρκή πολιτική υποστήριξη ώστε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ από θέση ισχύος. Απειλώντας με επιπλέον αντίποινα, πλέον των μέτρων που έχουν ανασταλεί επί του παρόντος, ασκεί πίεση στην Ουάσιγκτον να επιδείξει πραγματική βούληση για διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Πιθανές παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ, που αναφέρονται στο έγγραφο με τους όρους που διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνουν την ενίσχυση των επενδύσεων στην ενέργεια. Ορισμένοι από τους κανονισμούς της ίδιας της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να χαλαρώσουν.
Παράλληλα, δεν αποσύρονται από το τραπέζι η μείωση των δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και η πρόταση για αμοιβαίους μηδενικούς δασμούς σε βιομηχανικά προϊόντα.
Η συνεργασία σχετικά με τα εμπορικά εμπόδια στην Κίνα και την υπερπαραγωγή της ασιατικής χώρας είναι άλλος ένας τομέας στον οποίο οι Βρυξέλλες βλέπουν χώρο για συνεργασία με την Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, διπλωμάτες της ΕΕ προειδοποιούν ότι το εύρος των κινήσεων ενδεχομένως θα περιοριστεί από εσωτερικές διαιρέσεις μεταξύ των κρατών μελών: άλλα δεν επιθυμούν να υποκύψουν στις πιέσεις των ΗΠΑ και άλλα προσέχουν μήπως απομακρύνουν έναν από τους ιστορικούς συμμάχους της ΕΕ.
Η ενημέρωση των Ευρωπαίων πρεσβευτών πραγματοποιήθηκε από τον Μπιορν Ζάιμπερτ, ανώτερο βοηθό της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και την κορυφαία αξιωματούχο εμπορίου της Επιτροπής Ζαμπίνε Βέγιαντ. Η συνάντηση αποτελεί κρίσιμο βήμα για την Επιτροπή, στο πλαίσιο του 90ήμερου παγώματος δασμών που ανακοίνωσε ο Τραμπ. Τα αντίποινα της ΕΕ ανεστάλησαν επίσης, προσωρινά, μέχρι τις 14 Ιουλίου.
Παράλληλα με τις προσφορές, το μπλοκ εξακολουθεί να εργάζεται πάνω στο πώς θα απαντήσει στους δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και στον ανταποδοτικό δασμό 10% που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ για τα προϊόντα της ΕΕ.
Παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν ότι οι Βρυξέλλες θα χτυπούσαν την Ουάσινγκτον στον τομέα των υπηρεσιών, όπως οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ή ο χρηματοοικονομικός τομέας, η Κομισιόν επέλεξε να επιμείνει στην επιβολή αντιποίνων σε αγαθά, σε μια προσπάθεια να μην κλιμακώσει τις εμπορικές εντάσεις με την κυβέρνηση Τραμπ.
Αυτό μπορεί να μην αρέσει σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε, με χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο να πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ένωση.
Η Γαλλία είναι από τις χώρες που έχουν υποστηρίξει ανοιχτά την ανάγκη να αντιδράσει η Ε.Ε. δυναμικά στους δασμούς των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα έχει ασκήσει πιέσεις να γλυτώσουν από τους δασμούς οι γάλλοι παραγωγοί κονιάκ.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin«Τα αντίμετρα πρέπει να εφαρμοστούν σε ολόκληρο το φάσμα, όχι μόνο στα αγαθά, αλλά θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν όλα τα μέσα που διαθέτουμε», δήλωσε αξιωματούχος του Ελιζέ.