Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία κατέληξαν σε συμφωνία για την πρόσβαση της πρώτης στους φυσικούς πόρους της δεύτερης, προσφέροντας ένα βαθμό διαβεβαίωσης στους αξιωματούχους στο Κίεβο, οι οποίοι φοβούνταν ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αποσύρει τη στήριξή του στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
Η συμφωνία παρέχει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση σε νέα επενδυτικά έργα για την ανάπτυξη των φυσικών πόρων της Ουκρανίας, όπως το αλουμίνιο, ο γραφίτης, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Θεωρείται κρίσιμη για την καλλιέργεια καλών σχέσεων με τον Τραμπ, καθώς η κυβέρνησή του προσπαθεί να δώσει τέλος στον πόλεμο που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από τρία χρόνια, σημειώνει το Bloomberg.
«Η συμφωνία αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι προσηλωμένη σε μια ειρηνευτική διαδικασία που επικεντρώνεται σε μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ. «Και για να είμαστε ξεκάθαροι, κανένα κράτος ή πρόσωπο που χρηματοδότησε ή προμήθευσε τη ρωσική πολεμική μηχανή δεν θα επιτραπεί να επωφεληθεί από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».
Η Υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριτένκο, σημείωσε σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα: «Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούμε το Ταμείο που θα προσελκύσει παγκόσμιες επενδύσεις στη χώρα μας».
Ο Τραμπ, σε εκδήλωση του NewsNation το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσε ότι είπε στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όταν συναντήθηκαν στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό το περασμένο Σαββατοκύριακο «ότι θα είναι πολύ καλό αν μπορέσουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία που θα υπογράψεις».
Η τελετή υπογραφής της Τετάρτης έβαλε τέλος σε εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων και απέτρεψε μια πιθανή ρήξη μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ζελένσκι είχε επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τον Φεβρουάριο για να υπογράψει τη συμφωνία, αλλά έφυγε με άδεια χέρια έπειτα από την έντονη αντιπαράθεση με τον Τραμπ και τον Αντιπρόεδρο Ντ. Τζ. Βανς στο Οβάλ Γραφείο, μπροστά στις κάμερες.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε καθώς ο Τραμπ συμπλήρωσε τις πρώτες 100 ημέρες της νέας θητείας του και βρίσκεται υπό πίεση να εξασφαλίσει «νίκες», καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση της δημοτικότητάς του, κυρίως λόγω δυσαρέσκειας για τις οικονομικές του πολιτικές. Παράλληλα, έχει απογοητεύσει καθώς δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή του για «άμεσες λύσεις» στις συγκρούσεις σε Ουκρανία και Γάζα.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα έχουν «πρώτο δικαίωμα» στα κέρδη που θα μεταφέρονται σε ένα ειδικό ταμείο επενδύσεων ανοικοδόμησης, το οποίο θα διαχειρίζονται από κοινού οι δύο χώρες. Σκοπός της συμφωνίας είναι, μεταξύ άλλων, και η αποζημίωση των ΗΠΑ για τη μελλοντική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από το 50% των εσόδων που θα προέρχονται από νέες άδειες σε έργα που αφορούν κρίσιμα υλικά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η Ουάσιγκτον αναγνώρισε επίσης την θέληση του Κιέβου να διασφαλίσει ότι η συμφωνία δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με τα σχέδιά του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση — κάτι που αποτελούσε ανέκαθεν «κόκκινη γραμμή» για την Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις.
Παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την έκταση της μελλοντικής στήριξης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αν ο Τραμπ θα αποστείλει περισσότερα όπλα και πυρομαχικά, από τα οποία εξαρτάται πλέον η Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.
Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει άμεσες εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, αν και η Σβιριτένκο ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «επιβεβαιώνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την ασφάλεια, την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».
Παρότι είναι απίθανο το Κογκρέσο να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση για την Ουκρανία πέραν των ήδη δεσμευμένων πόρων, είναι κρίσιμη η συνέχιση της ανταλλαγής πληροφοριών, η οποία είναι «ουσιαστικά αναντικατάστατη», δήλωσε ο Τσαρλς Λίτσφιλντ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Γεωοικονομίας του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε διακόψει προσωρινά τη μεταφορά πληροφοριών τον Φεβρουάριο, όταν η Ουκρανία και οι ΗΠΑ δεν είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν για τη συμφωνία. «Οποιοδήποτε θετικό βήμα, οτιδήποτε διατηρεί την εμπλοκή των ΗΠΑ, αξίζει να το έχουμε», δήλωσε ο Λίτσφιλντ.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμύγαλ, έχει δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον απέσυρε την απαίτησή της να προβλέπει η συμφωνία την αποπληρωμή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια που έχει ήδη παρασχεθεί από την αρχή της εισβολής. Αυτό θεωρήθηκε επιτυχία, δεδομένου ότι ο Τραμπ προηγουμένως απαιτούσε το ισοδύναμο 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων από σπάνιες γαίες.
Το επίκεντρο τώρα μετατοπίζεται στις διαπραγματεύσεις για την ειρηνευτική συμφωνία. Ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει βιώσιμη κατάπαυση του πυρός.
«Κλείσαμε μια συμφωνία όπου τα χρήματά μας είναι ασφαλή, όπου μπορούμε να αρχίσουμε να σκάβουμε και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», δήλωσε ο Τραμπ σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο νωρίτερα την Τετάρτη. «Είναι επίσης καλό για αυτούς, γιατί θα υπάρχει αμερικανική παρουσία στο σημείο, και αυτή η παρουσία θα κρατήσει πολλούς κακόβουλους παράγοντες εκτός της χώρας — ή τουλάχιστον εκτός της περιοχής όπου κάνουμε τις εργασίες».
Ζελένσκι: Ισότιμη και δίκαιη η συμφωνία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την «ισότιμη και δίκαιη» συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με την πρόσβαση στους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας, που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων για εβδομάδες.
«Η συμφωνία άλλαξε σημαντικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προετοιμασίας. Αυτή είναι πλέον μια πραγματικά δίκαιη συμφωνία που δημιουργεί ευκαιρίες για σημαντικές επενδύσεις στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι στο καθημερινό τηλεοπτικό του μήνυμα.
Όπως είπε, το κείμενο δεν προβλέπει αρχικό χρέος της Ουκρανίας προς τις ΗΠΑ, όπως ήθελε αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και έχει στόχο τη δημιουργία ενός ταμείου «για επενδύσεις στην Ουκρανία και οικονομικά κέρδη στη χώρα».
Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό των βιομηχανιών στην Ουκρανία.