Μπέσεντ (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Ουσιαστική πρόοδος στη διαπραγμάτευση με Κίνα

Αισιοδοξία εκπέμπει η αμερικανική πλευρά μετά το διήμερο διαπραγμάτευσης στη Γενεύη για τους δασμούς και τις εμπορικές σχέσεις. Πώς τοποθετείται το Πεκίνο. Δευτέρα αναμένεται να δοθούν λεπτομέρειες.

Μπέσεντ (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Ουσιαστική πρόοδος στη διαπραγμάτευση με Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα σημείωσαν «ουσιαστική πρόοδο» έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στην Ελβετία με στόχο την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, δήλωσαν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, και ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζέιμιζον Γκριρ.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο γρήγορα καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία, γεγονός που δείχνει ότι ίσως οι διαφορές να μην ήταν τόσο μεγάλες όσο πιστευόταν», δήλωσε ο Γκριρ στους δημοσιογράφους. «Παρόλα αυτά, χρειάστηκε σημαντική προεργασία για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Ο Μπέσεντ και ο Γκριρ δήλωσαν ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα κοινοποιηθούν τη Δευτέρα. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από την κινεζική πλευρά.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ ακολούθησε πολύωρες συναντήσεις μεταξύ του Μπέσεντ, του Γκριρ και του Αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ. Οι συνομιλίες φιλοξενήθηκαν στην κατοικία του πρέσβη της Ελβετίας στον ΟΗΕ, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως τόπος διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνει το Bloomberg.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου είχαν φτάσει σε νέο υψηλό σημείο, καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αύξησε σταδιακά τους δασμούς κατά της Κίνας στο 145%. Η Κίνα, σε απάντηση, αύξησε τους δικούς της δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 125%.

Η αμοιβαία επιβολή δασμών οδήγησε σε αδιέξοδο χωρίς εμφανή διέξοδο, με καμία από τις δύο πλευρές να μην επιθυμεί να υποχωρήσει. Τελικά, και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων και μείωσης των δασμών, και ανακοινώθηκαν δημόσια οι διαπραγματεύσεις.

Οι ανησυχίες για ελλείψεις αγαθών στα καταστήματα ενδέχεται να συνέβαλαν στην κατεπείγουσα διεξαγωγή των συνομιλιών. Ο Τραμπ και η οικονομική του ομάδα δέχθηκαν πιέσεις από διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων αλυσίδων λιανικής, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η παρατεταμένη επιβολή υψηλών δασμών θα οδηγούσε σε ελλείψεις επιπέδου πανδημίας και σε σοβαρές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, επιδίωξε να ενισχύσει την εγχώρια οικονομία πριν από τις συνομιλίες, ωστόσο τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν ενδείξεις αδυναμίας.

Η αμερικανική αποστολή προσήλθε στον πρώτο γύρο συνομιλιών υπό περιορισμούς, καθώς ο Τραμπ είχε δημοσιεύσει στο Truth Social πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων: «80% δασμός στην Κίνα φαίνεται δίκαιος!», προσθέτοντας πως η απόφαση επαφίεται στον Υπουργό Οικονομικών του, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των συνομιλιών, ο Τραμπ επανήλθε στο Truth Social, χαιρετίζοντας την «τεράστια πρόοδο» και δηλώνοντας πως «πολλά συμφωνήθηκαν», ενώ οι διαπραγματευτές παρέμειναν σιωπηλοί και συνέχισαν τις συνομιλίες έως αργά τη νύχτα.

«Μια πλήρης επαναφορά διαπραγματευμένη με φιλικό αλλά εποικοδομητικό τρόπο», δήλωσε το Σάββατο ο Τραμπ. «Θέλουμε, για το καλό τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ, να ανοίξει η Κίνα την αγορά της στις αμερικανικές επιχειρήσεις».

Ο Τραμπ ανέφερε την Παρασκευή ότι ενδέχεται να συνομιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του μετά τις συνομιλίες της Ελβετίας, αναλόγως των εισηγήσεων του Μπέσεντ.

Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο έχουν ήδη υπογράψει εμπορική συμφωνία στο τέλος της πρώτης θητείας του Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2020. Ο τότε πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική» και δήλωσε πως «διορθώνει τα σφάλματα του παρελθόντος».

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Στο πλαίσιο εκείνης της συμφωνίας, το Πεκίνο είχε δεσμευθεί να αγοράσει επιπλέον αμερικανικά αγαθά και υπηρεσίες άνω των 200 δισ. δολαρίων και να ανοίξει την αγορά του στους αμερικανικούς αγροτικούς και χρηματοοικονομικούς τομείς.

Ο Τραμπ κατηγόρησε επανειλημμένα την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν επέβαλε την εφαρμογή της συμφωνίας, όταν η Κίνα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της.

Η Κίνα επιβεβαιώνει την πρόοδο

«Σημαντική πρόοδος» επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις που είχαν στη Γενεύη οι ΗΠΑ με την Κίνα, για το ακανθώδες θέμα των δασμών, ανακοίνωσε απόψε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, στις πρώτες δηλώσεις του μετά την έναρξη των συνομιλιών το Σάββατο.

Ο Χε είπε ότι οι συνομιλίες ήταν «σοβαρές, εις βάθος και εποικοδομητικές». Νωρίτερα και οι ΗΠΑ είχαν κάνει λόγο για «ουσιαστική πρόοδο» στις συνομιλίες.

Οι δύο χώρες θα δώσουν αύριο Δευτέρα στη δημοσιότητα ένα κοινό ανακοινωθέν. Ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας Λι Τσενγκάνγκ, όταν ρωτήθηκε πότε θα γίνει αυτό, απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση, λέγοντας μόνο ότι θα είναι «καλά νέα για τον κόσμο», ωστόσο «δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τι συμφωνήσαμε επί της ουσίας».

Ο Λι είπε επίσης ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να διατηρήσουν τακτικές επαφές, σε χρόνο και τόπο που θα καθοριστεί αργότερα.

Ο Χε από την πλευρά του είπε ότι συμφωνήθηκε να εγκαθιδρύσουν έναν μηχανισμό διαβούλευσης για εμπορικά και οικονομικά ζητήματα και θα συνεχίσουν περαιτέρω τις συζητήσεις τους. Επανέλαβε επίσης τη πάγια θέση του Πεκίνου ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο αλλά «αν οι ΗΠΑ επιμείνουν, η Κίνα δεν θα φοβηθεί και θα πολεμήσει μέχρι τέλους»

Ο Χε επαίνεσε τις προσπάθειες που κατέβαλαν και οι δύο πλευρές, καθώς και τον «επαγγελματισμό» της αμερικανικής αντιπροσωπείας, σημειώνοντας ότι η διήμερη συνάντηση στην Ελβετία ήταν «ένα σημαντικό πρώτο βήμα» καθώς δημιούργησε «τα θεμέλια και τις προϋποθέσεις».

Η Κίνα και οι ΗΠΑ έκαναν ένα σημαντικό βήμα «για την επίλυση των διαφορών μέσω ισότιμου διαλόγου και διαβούλευσης», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι «αναπόφευκτο» να υπάρχουν ορισμένες διαφορές και αντιπαραθέσεις αλλά το Πεκίνο είναι έτοιμο να εργαστεί με την Ουάσιγκτον για να τις επιλύσει και να επεκτείνει τους τομείς συνεργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v