Η αξιωματούχος της Fed, Αντριάνα Κούγκλερ, δήλωσε ότι οι δασμολογικές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ είναι πιθανό να ενισχύσουν τον πληθωρισμό και να ασκήσουν πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη, ακόμη και μετά τη μείωση των δασμών στην Κίνα που μόλις ανακοινώθηκε.
«Οι εμπορικές πολιτικές εξελίσσονται και είναι πιθανό να συνεχίσουν να μεταβάλλονται» δήλωσε η Κούγκλερ τη Δευτέρα σε εκδήλωση στο Δουβλίνο. «Ωστόσο, φαίνεται πιθανό να δημιουργήσουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις ακόμη και αν οι δασμοί παραμείνουν κοντά στα επίπεδα που έχουν ανακοινωθεί».
Οι ΗΠΑ και η Κίνα ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν προσωρινά τους δασμούς ώστε να επιτρέψουν στις χώρες να εργαστούν για μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία. Οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους δασμούς στην Κίνα στο 30% από 145%, ενώ η Κίνα στο 10% από το 125%.
Ακόμα κι έτσι, προειδοποίησε η Κούγκλερ, οι μέσοι δασμολογικοί συντελεστές στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότεροι από ό,τι ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες.
«Εάν οι δασμοί παραμείνουν σημαντικά υψηλότεροι σε σχέση με νωρίτερα μέσα στο έτος, το ίδιο είναι πιθανό να ισχύει και για τις οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη ανάπτυξη» υπογράμμισε.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed διατήρησαν αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.
Η Κούγκλερ τόνισε ότι υποστήριξε την απόφαση.
«Καθώς ο πληθωρισμός και η απασχόληση ενδεχομένως να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις στο μέλλον, θα παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις καθώς εξετάζω τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής» ανέφερε.
Αρνητικό σοκ προσφοράς
Η Κούγκλερ δήλωσε ότι αναμένει ότι οι δασμοί θα οδηγήσουν σε αρνητικό σοκ προσφοράς, οδηγώντας σε ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη και καταναλωτική ζήτηση καθώς οι τιμές θα αυξάνονται.
Είπε ότι θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν «σημαντικές επιπτώσεις» στην παραγωγικότητα, καθώς οι επιχειρήσεις ενδέχεται να μειώσουν τις επενδύσεις και να προβούν σε άλλες λιγότερο αποτελεσματικές κινήσεις για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Η χαμηλότερη ζήτηση σε ολόκληρη την οικονομία θα μπορούσε επίσης να δυσκολέψει την εύρεση εργασίας, πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin«Αυτή η χαμηλότερη συνολική ζήτηση μπορεί στη συνέχεια να ασκήσει καθοδική πίεση στον πληθωρισμό, αν και πιθανώς όχι αρκετή για να αντισταθμίσει την επίδραση από το δυσμενές σοκ της προσφοράς» υποστήριξε η Κούγκλερ.