Ράλι 40% για το ρωσικό ρούβλι, κόντρα στις κυρώσεις

Το ρωσικό νόμισμα έχει την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως από την αρχή της χρονιάς. Που αποδίδεται η ισχύς του παρά τον πόλεμο και τις δυτικές κυρώσεις.

Ράλι 40% για το ρωσικό ρούβλι, κόντρα στις κυρώσεις

Μέσα σε ένα παρατεταμένο πόλεμο, τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου, αυστηρές κυρώσεις και μια οικονομία σε καθοδική πορεία, το ρούβλι της Ρωσίας καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο.

Σύμφωνα με την Bank of America, το ρούβλι είναι το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως για το 2025 έως τώρα, καταγράφοντας άνοδο άνω του 40%. Η θεαματική ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος φέτος αποτελεί απότομη ανατροπή σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, όπου είχε σημειώσει έντονη υποτίμηση.

Η ενίσχυση του ρουβλίου δεν οφείλεται σε ξαφνική αύξηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, αλλά κυρίως σε capital controls και περιοριστική νομισματική πολιτική, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο CNBC. Η εξασθένηση του δολαρίου λειτουργεί επιπρόσθετα ως θετικός παράγοντας.

Ο Brendan McKenna, διεθνής οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Wells Fargo, προσδιορίζει τρεις βασικούς λόγους για το ράλι του ρουβλίου:

  • Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα,
  • Τα capital controls και οι περιορισμοί στο συνάλλαγμα έχουν ενισχυθεί,
  • Υπάρχει κάποια πρόοδος ή προσπάθεια για πρόοδο σε μια ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η Κεντρική Τράπεζα διατηρεί περιοριστική στάση για να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό, με το βασικό επιτόκιο να παραμένει στο 20%, περιορίζοντας τη χορήγηση δανείων. Το υψηλό κόστος δανεισμού αποθαρρύνει τις εισαγωγές από τις ρωσικές επιχειρήσεις, περιορίζοντας έτσι τη ζήτηση για ξένο νόμισμα.

Σύμφωνα με τον Αντρέι Μελασένκο, οικονομολόγο στην Renaissance Capital, η ασθενής κατανάλωση έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης συναλλάγματος από εγχώριους εισαγωγείς, ενισχύοντας το ρούβλι. Το πρώτο τρίμηνο του 2025 υπήρξε «υπερπροσφορά» σε ηλεκτρονικά είδη, αυτοκίνητα και φορτηγά που εισήχθησαν στο τέλος του 2024, ενόψει αύξησης των δασμών. Η κάμψη της καταναλωτικής δραστηριότητας σημειώθηκε κυρίως στα διαρκή αγαθά, που αποτελούν μεγάλο μέρος των ρωσικών εισαγωγών.

Παράλληλα, οι Ρώσοι εξαγωγείς μετατρέπουν τα έσοδά τους σε δολάρια σε ρούβλια, αυξάνοντας τη ζήτηση για το νόμισμα. Οι εισαγωγείς, από την άλλη πλευρά, έχουν περιορίσει τις αγορές ξένων προϊόντων και δεν χρειάζονται να ανταλλάξουν ρούβλια με δολάρια.

Η ρωσική κυβέρνηση απαιτεί από τις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις να επαναπατρίζουν μέρος των ξένων εσόδων τους και να τα μετατρέπουν σε ρούβλια στην εγχώρια αγορά. Η πετρελαϊκή βιομηχανία, ειδικότερα, έχει προχωρήσει σε τέτοιες μετατροπές.

Είναι βιώσιμη αυτή η άνοδος;

Παρά την τρέχουσα ισχύ του νομίσματος, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η άνοδος μπορεί να μην είναι διατηρήσιμη. Οι τιμές του πετρελαίου — βασικός πυλώνας της ρωσικής οικονομίας εξαγωγών — έχουν σημειώσει σημαντική πτώση φέτος, κάτι που μπορεί να περιορίσει τις εισροές συναλλάγματος.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

«Πιστεύουμε ότι το ρούβλι πλησιάζει στο μέγιστο επίπεδό του και ίσως αρχίσει να αποδυναμώνεται σύντομα», δήλωσε ο Μελασένκο. «Η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα μειώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές και την πώληση συναλλάγματος».

Παρότι οι πρόσφατες ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα, ο ΜακΚένα τονίζει ότι μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ρούβλι, καθώς ενδέχεται να αρθούν οι περιορισμοί και να μειωθούν τα επιτόκια.

«Το ρούβλι μπορεί να υποχωρήσει γρήγορα εάν υπάρξει εκεχειρία ή συμφωνία», σημείωσε. «Σε αυτό το σενάριο, τα capital controls πιθανώς θα αρθούν πλήρως και η κεντρική τράπεζα ίσως προχωρήσει σε ταχείες μειώσεις επιτοκίων».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο