Στη σκιά της εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ συνεδριάζουν σήμερα και αύριο οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι ετοιμάζονται να «πανηγυρίσουν» την έναρξη του αμυντικού δόγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προηγήθηκε η αύξηση των δαπανών της ΕΕ προς το ΝΑΤΟ στο 5%, που ζητούσε επιτακτικά ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και η εμπλοκή Ευρωπαίων ηγετών στην κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, έστω και προσωρινά, μέσω μυστικής διπλωματίας.
Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πλέον καλά τον χαρακτήρα του Αμερικανού προέδρου και αποφάσισαν να του «δώσουν» τη νίκη, γεμίζοντάς τον μάλιστα με τις ανάλογες ευχές. Τόσο, που ο ίδιος ο Τραμπ ανέβασε στον λογαριασμό του αυτούσιο το μήνυμα που του έστειλε ο -κατά τ' άλλα- σκληροπυρηνικός Ολλανδός Μαρκ Ρούτε ως γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Ηταν μια ντροπιαστική στιγμή για τον πρώην πρωθυπουργό της Ολλανδίας, καθώς στο μήνυμα «γελοιοποιούσε» όχι μόνο την ίδια την ΕΕ αλλά και τον εαυτό του, που ως πρωθυπουργός είχε απορρίψει επιτακτικά τον Τραμπ στην πρώτη του θητεία.
Τι διέρρευσε στον Τύπο
Όταν έγινε αντιληπτό ότι ο πλανήτης βαδίζει σ' έναν πόλεμο χωρίς επιστροφή, ο Τραμπ (αφού πείστηκε για τη σοβαρότητα της κατάστασης) χρησιμοποίησε τα social media για να επιτύχει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός και να πείσει τις δύο πλευρές να σταματήσουν. Επιτέθηκε δημόσια στους Ισραηλινούς και τους Ιρανούς με ένα επίπεδο οργής αξιοσημείωτο ακόμη και για ηγέτη που δεν διστάζει να δείξει στον κόσμο τη γνώμη του, πάντα στην αργκό.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Κατάρ προσπάθησε να πείσει την Τεχεράνη ότι ο αμερικανικός βομβαρδισμός των τριών πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και η απάντηση στα ισραηλινά εδάφη συνιστούσαν την κατάλληλη στιγμή για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να αρχίσει η διπλωματία, καθώς εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν νικητές και ηττημένοι. Και δεν έβλαπτε το γεγονός ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μετά από 12 ημέρες βομβαρδισμών, μπορούσε να πει στο ισραηλινό κοινό ότι «το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είχε συρρικνωθεί».
«Ο πόλεμος θα μπορούσε να είχε συνεχιστεί για χρόνια και να είχε καταστρέψει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, αλλά δεν έγινε, δεν θα γίνει ποτέ!» δήλωσε ο Τραμπ σε ανάρτηση στα social media, ανακοινώνοντας την κατάπαυση του πυρός.
To αίνιγμα Νετανιάχου
Οι ηγέτες της ΕΕ καλούνται να συζητήσουν τι θα γίνει σε περίπτωση νέας πολεμικής ανάφλεξης. Γνωρίζουν καλά ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν πρόκειται να σταματήσει εάν -όπως είπε ο ίδιος- δεν εξολοθρευθεί όλο το πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν.
Τώρα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ μιλούν για «μερική καταστροφή του πυρηνικού προγράμματος» και «οπισθοδρόμησή του».
Ο Τραμπ έδωσε εντολή στο επιτελείο του να τηλεφωνήσει στον Νετανιάχου και να του μεταφέρει να μην περιμένει περαιτέρω επιθετική στρατιωτική δράση των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο οποίος δεν είχε εξουσιοδότηση να σχολιάσει δημόσια τις ευαίσθητες διπλωματικές συνομιλίες.
Το Εuro2day.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι παράλληλα με τα όσα γνωρίζουμε, εξελισσόταν και μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με μικρή συμμετοχή σε αριθμό προσώπων και συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους στην Ελβετία.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΕκεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Ιράν υποστήριξε ότι δεν προωθεί την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Αυτό φέρεται να μεταφέρθηκε στον Λευκό Οίκο και κάπου εκεί έγειρε η πλάστιγγα προς τη διπλωματία.
Κανείς βέβαια δεν φαίνεται να πιστεύει ούτε το Ιράν ούτε τον Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες κατάχρησης και καλείται συνεχώς από το δικαστήριο του Ισραήλ να καταθέσει. Ο ίδιος το αποφεύγει λέγοντας ότι «βρίσκεται σε πόλεμο». Γι’ αυτό όλοι κρατούν μικρό καλάθι για το πώς θα κινηθεί το Ισραήλ. Ίσως γυρίσει πάλι προς το μέτωπο Συρία-Λίβανος-Γάζα.
Πίσω στην Ουκρανία
Στη σύνοδο κορυφής οι ηγέτες θα συζητήσουν για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τα βήματα που θα ακολουθηθούν. Υπάρχει ρήγμα ήδη εντός της Ένωσης για το κατά πόσο πρέπει να συνεχίζεται η απρόσκοπτη προμήθεια στρατιωτικού υλικού και χρημάτων στο Κίεβο και για το εάν μέρος της αύξησης των αμυντικών δαπανών της κάθε χώρας πρέπει να δοθεί (ή καλύτερα να πωληθεί) στην Ουκρανία.
Η μεσολάβηση της Μόσχας στα τεκταινόμενα της Μέσης Ανατολής έδειξε στη Δύση ότι ακόμα είναι υπολογίσιμη μεγάλη δύναμη, ενώ σενάρια (έστω και στον διεθνή τύπο) για συμμαχία Ιράν-Ρωσίας-Κίνας προκαλούσαν μεγάλο πονοκέφαλο.
Η ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, η μετανάστευση, η ετοιμότητα και η εσωτερική ασφάλεια βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη.
Στο γράμμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τους αρχηγούς κρατών αναφέρεται ότι «οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
«Προς τούτο, θα συζητήσουν πώς να υποστηρίξουν περαιτέρω τις προσπάθειες για την ειρήνη, μαζί με τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης μεγαλύτερης πίεσης στη Ρωσία, ώστε να αποδεχτεί μια ουσιαστική κατάπαυση του πυρός και να δείξει γνήσια βούληση για διαπραγμάτευση».
Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει παράσχει σχεδόν 150 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 50,8 δισ. ευρώ σε στρατιωτική υποστήριξη. Κατά την έκθεση της Κομισιόν, η Ουκρανία έχει παραμείνει σταθερή στις προσπάθειές της για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία. Και η ΕΕ θα παραμείνει εξίσου σταθερή στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία, αναφέρει η Επιτροπή, μη υπολογίζοντας βέβαια τους διαφωνούντες.
Οι οικονομικές εξισώσεις
Αν βγάλουμε από την εξίσωση τους πολέμους, μεγάλη πρόκληση της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια είναι η ανταγωνιστικότητα. Η αλληλεπίδραση μεταξύ του απαιτητικού διεθνούς πλαισίου και των εσωτερικών οικονομικών προτεραιοτήτων της ΕΕ, όπως η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, είναι πιο σημαντική από ποτέ, αναφέρει ο πρόεδρος του Συμβουλίου στην επιστολή του.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις γεωοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, εξετάζοντας τη θέση της ΕΕ στον κόσμο και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ σε μια ενιαία συζήτηση. Θα μελετήσουν τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις και τη σχέση που επιδιώκει η ΕΕ με βασικούς εταίρους, μεταξύ άλλων ενόψει σημαντικών επερχόμενων διεθνών συνόδων κορυφής. Θα συζητήσουν επίσης ευκαιρίες για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ και για την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς.
Τέλος, η σύνοδος θα ασχοληθεί με τη μετανάστευση και την ενίσχυση της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα, που παραμένουν βασικές προτεραιότητες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι ηγέτες θα εξετάσουν την πρόοδο βάσει των στοιχείων που παρείχε η πρόεδρος της Επιτροπής στην επιστολή της και θα μελετήσει τις μεταναστευτικές ροές από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.