Φόβοι για επερχόμενη συστημική τραπεζική κρίση στη Ρωσία

Οι ρωσικές τράπεζες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το επίπεδο των επισφαλών χρεών στους ισολογισμούς τους. Υψηλά επιτόκια και σφιχτή πολεμική οικονομία επιδεινώνουν τις προοπτικές.

Φόβοι για επερχόμενη συστημική τραπεζική κρίση στη Ρωσία

Η οικονομία της Ρωσίας αντιμετωπίζει επιδεινούμενες προοπτικές, σοβαρότερες απ' ό,τι αναγνωρίζεται δημόσια, με κίνδυνο συστημικής τραπεζικής κρίσης τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με Ρώσους τραπεζικούς αξιωματούχους.

Οι ρωσικές τράπεζες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το επίπεδο των επισφαλών χρεών στους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με αξιωματούχους και έγγραφα που είδε το Bloomberg. Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις έχουν σημάνει συναγερμό για τον αριθμό των εταιρικών και λιανικών πελατών που δεν καταβάλλουν πληρωμές δανείων καθώς παλεύουν με τα υψηλά επιτόκια, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Νυν και πρώην τραπεζικοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση στη Ρωσία ως επικίνδυνη και έχουν δηλώσει ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος εξάπλωσης μιας κρίσης χρέους στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας τον επόμενο χρόνο, εάν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν. Οι άνθρωποι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν δημόσια.

Οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα πιθανώς θα εγείρουν ευρύτερα ερωτήματα για την ικανότητα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να διατηρήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται ήδη στον τέταρτο χρόνο του, ειδικά εάν οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου στοχοποιήσουν τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα με αυστηρότερες κυρώσεις, σημειώνει το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά νέους περιορισμούς σε περισσότερες ρωσικές τράπεζες. Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας πιέζουν επίσης τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέες σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, κάτι που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποφύγει.

Τα επίσημα στοιχεία ενδέχεται να συγκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος χρέους, ανέφεραν ορισμένοι από τους ανθρώπους. Δανειολήπτες αναβάλλουν τις πληρωμές, πράγμα που σημαίνει ότι, ενώ τα δημόσια δεδομένα για τις καθυστερημένες πληρωμές δεν υποδηλώνουν ακόμη σοβαρό πρόβλημα, στην πραγματικότητα πολλά δάνεια δεν αποπληρώνονται όπως έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα μεγάλης τράπεζας που είδε το Bloomberg.

Οι τράπεζες, εκτιμώντας ότι τα επισφαλή χρέη τους ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια ρούβλια, λαμβάνουν μέτρα για τη διαχείριση του αυξημένου κινδύνου που οδηγεί σε πρώιμα σημάδια πιστωτικής κρίσης, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν τις εσωτερικές αξιολογήσεις. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι το χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων των ρωσικών τραπεζών τους πρώτους δύο μήνες του 2025 μειώθηκε κατά 1,5 τρισεκατομμύριο ρούβλια (19 δισ. δολάρια), πριν σταθεροποιηθεί.

Οι εντάσεις μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων του Πούτιν σχετικά με τους κινδύνους για την οικονομία ήρθαν στο φως στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης την περασμένη εβδομάδα.

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της ύφεσης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ σε στρογγυλή τράπεζα, στην οποία η διοικήτρια της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα υποστήριξε ότι η οικονομία βιώνει μια απαραίτητη ψύξη. Ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ παραδέχτηκε ότι «διανύουμε μια περίοδο ψύχους τώρα».

Ο Πούτιν ξεκαθάρισε τη θέση του σε ομιλία του την επόμενη μέρα. «Ορισμένοι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν τους κινδύνους στασιμότητας, ακόμη και ύφεσης», είπε. «Αυτό, φυσικά, δεν πρέπει να επιτρέπεται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Βεβαίως, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της G7 που επιβλήθηκαν από το 2022 δεν έχουν καταφέρει να γονατίσουν την οικονομία της Ρωσίας, καθώς η κυβέρνηση αύξησε μαζικά τις δαπάνες για τις αμυντικές βιομηχανίες και για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τους περιορισμούς.

Οι ρωσικές τράπεζες κατέγραψαν επίσης κέρδη ρεκόρ ύψους 3,8 τρισ. ρουβλιών το 2024, σε ετήσια αύξηση πάνω από 20%, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Η ανάγκη για στρατιώτες ενέτεινε τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και συνέβαλε στην αύξηση των μισθών, αλλά επίσης τροφοδότησε την επιτάχυνση του πληθωρισμού που ξεπέρασε το 10% στην υπερθερμασμένη οικονομία.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Η Τράπεζα της Ρωσίας αντέδρασε αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό υψηλό του 21%. Η Nαμπιουλίνα το μείωσε προσεκτικά για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια στο 20% αυτό τον μήνα, μετά από σειρά παραπόνων από αξιωματούχους και επιχειρήσεις ότι το τιμωρητικό κόστος του χρέους πνίγει την ανάπτυξη και απειλεί εταιρείες με χρεοκοπία.

Ενώ η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,5% πέρυσι, η ετήσια ανάπτυξη επιβραδύνθηκε απότομα στο 1,4% το πρώτο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Τα προβλήματα με τη λεγόμενη διττή οικονομία της Ρωσίας συσσωρεύονται, καθώς το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμά της επωφελείται από τις τεράστιες κρατικές δαπάνες για τον πόλεμο, ενώ πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίζουν επιβράδυνση ζήτησης, αύξηση κόστους και χαμηλότερες τιμές για τις εξαγωγές.

Λιγότερο τεκμηριωμένη είναι η αυξανόμενη πίεση στον τραπεζικό τομέα, αφότου χορήγησε ευνοϊκά δάνεια για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση μεγάλου μέρους της πολεμικής προσπάθειας του Κρεμλίνου και αντιμετωπίζει το βάρος της ανάκτησης αυτών των χρεών.

Ιδιαίτερη είναι η επιβράδυνση στους τομείς των κατασκευών και της βιομηχανίας, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ακόμη και η στρατιωτική πλευρά της ρωσικής οικονομίας ενδέχεται να παρουσιάσει στασιμότητα, σύμφωνα με τα άτομα και τα έγγραφα που επικαλείται το Bloomberg.

Εκθεση της κεντρικής τράπεζας τον Μάιο προειδοποίησε για «ευπάθειες του χρηματοπιστωτικού τομέα», συμπεριλαμβανομένου του «πιστωτικού κινδύνου και του κινδύνου συγκέντρωσης στον εταιρικό δανεισμό», καθώς και της «επιδείνωσης στην απόδοση των δανείων». Περίπου 13 από τις 78 μεγαλύτερες εταιρείες της Ρωσίας δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που είχε σημειωθεί πέρυσι, ανέφερε η έκθεση.

Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι «ο τραπεζικός τομέας παραμένει συνολικά ανθεκτικός», ενώ το ποσοστό των προβληματικών δανείων στις λιανικές χορηγήσεις ήταν «σημαντικά χαμηλότερο» απ' ό,τι την περίοδο 2014-2016, όταν η Ρωσία επλήγη για πρώτη φορά από κυρώσεις λόγω της Ουκρανίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο ρωσικός οίκος αξιολόγησης ACRA προειδοποίησε σε έκθεση του Μαΐου για «επιδείνωση της ποιότητας του χρέους». Περίπου το 20% του συνολικού κεφαλαίου του τραπεζικού κλάδου αντιστοιχεί σε δανειολήπτες των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα κινδυνεύει να μειωθεί σημαντικά λόγω των υψηλών επιτοκίων, ανέφερε ο οργανισμός.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον ίδιο μήνα από το Κέντρο Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Βραχυπρόθεσμων Προβλέψεων, δεξαμενή σκέψης με στενούς δεσμούς με αξιωματούχους του Κρεμλίνου, διαπίστωσε «μέτριες πιθανότητες» συστημικής τραπεζικής κρίσης έως τον Απρίλιο του 2026. Προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος θα μπορούσε να αυξηθεί εάν συνεχιστεί η μείωση στην έκδοση νέων δανείων και η περαιτέρω αύξηση των δανείων με χαμηλές αποδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο