ΕΕ: 14 χώρες κατά Φον ντερ Λάιεν για το σχέδιο περιφερειακής χρηματοδότησης

Η πλειονότητα των κρατών μελών αντιτίθεται στο «μεγάλο, άσχημο νομοσχέδιο» του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Φόβοι για ενδυνάμωση των εθνικών κυβερνήσεων εις βάρος των φτωχών περιφερειών στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.

ΕΕ: 14 χώρες κατά Φον ντερ Λάιεν για το σχέδιο περιφερειακής χρηματοδότησης

Η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ επικρίνει την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για αναθεώρηση της περιφερειακής χρηματοδότησης των 400 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επιστολή που επικαλείται το Politico.

Δύο εβδομάδες πριν από την παρουσίαση του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού της Επιτροπής, που θα γίνει στις 16 Ιουλίου, 14 κυβερνήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά και μεγάλων χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία, προειδοποίησαν την Φον ντερ λάιεν να μην περικόψει τη χρηματοδότηση συνοχής προς τις φτωχότερες περιφέρειες.

Σε μια συνοπτική, μονοσέλιδη προειδοποίηση προς την πρόεδρο της Κομισιόν, οι χώρες αναφέρουν ότι «μόνο ένας διακριτός και ισχυρός προϋπολογισμός και μια μεθοδολογία κατανομής με βάση τις περιφέρειες [...] θα προσφέρουν μακροπρόθεσμη ενότητα, ανταγωνιστικότητα και σύγκλιση σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ».

Παρόμοιες προειδοποιήσεις έχουν απευθύνει επίτροποι της ΕΕ —συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής προϋπολογισμού Πιοτρ Σεραφίν και του επιτρόπου Συνοχής Ραφαέλε Φίτο— οι οποίοι υποστηρίζουν τη διατήρηση του ισχυρού ρόλου των περιφερειών στον νέο προϋπολογισμό.

Αρκετές κυβερνήσεις, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και λόμπι αντιτίθενται σθεναρά στο σχέδιο της Επιτροπής να ενιαιοποιήσει τα γεωργικά και περιφερειακά ταμεία κάθε χώρας —τα οποία από κοινού αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα του ταμείου της ΕΕ ύψους 1,2 τρισ. ευρώ.

Το νέο σύστημα αποσκοπεί στη μεγαλύτερη απλοποίηση και καλύτερη χρήση των κοινοτικών χρημάτων.

Ωστόσο, οι επικριτές φοβούνται ότι θα ενδυναμώσει τις εθνικές κυβερνήσεις εις βάρος των περιφερειών, οι οποίες παραδοσιακά ήταν υπεύθυνες για την τοπική χρηματοδότηση.

«Έχω τον φόβο ότι πίσω από την απλοποίηση και την αποτελεσματικότητα θα αναδυθεί ένα "μεγάλο άσχημο νομοσχέδιο" με τη μορφή ενός μικρότερου, πιο αδύναμου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μετά το 2027», έγραψε η Kata Tüttő, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, οργάνου της ΕΕ που εκπροσωπεί τις τοπικές αρχές.

Η Tüttő επανέλαβε τις ανησυχίες ότι η συγχώνευση των ταμείων αποτελεί τέχνασμα για μείωση των δαπανών από την πίσω πόρτα.

Οι υπογράφοντες την επιστολή δήλωσαν επίσης στη Φον ντερ Λάιεν ότι η πολιτική συνοχής θα πρέπει «να αντικατοπτρίζει τα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης των περιφερειών».

Από την έναρξη του περιφερειακού προγράμματος χρηματοδότησης της ΕΕ τη δεκαετία του 1970, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης έχει διατεθεί απευθείας από τις Βρυξέλλες σε φτωχότερες περιοχές σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Υπάρχουν, ωστόσο, αυξανόμενοι φόβοι ότι αυτό το σύστημα θα αναθεωρηθεί και ότι οι εθνικές κυβερνήσεις - αντί της Επιτροπής - θα κατανείμουν οι ίδιες τη χρηματοδότηση.

Την επιστολή υπογράφουν η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Σλοβακία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο